Munkafolyamatok, amelyek az Ön munkáját is elősegíthetik

A projekt életciklusának átalakítása

Az adatintegrációs munkafolyamatok fejlesztése azonnali értéknövelést jelent a GIS- és a BIM-közösségeknek, kutatási lehetőségeket biztosít, amelyek kontextusba helyezik a tervezést, és olyan új munkafolyamatokat tesz elérhetővé, amelyek létesítmények és infrastruktúrák építését és felújítását segítik.

Tervezés és kivitelezés a középpontban

A GIS és BIM integrálásával a tervezők alaposabban megismerhetik a projekteket a környezetük tükrében, vagyis azt, hogy az új projektek milyen hatással lesznek a természetes és az épített környezetre, és ezek hogyan működnek együtt. Azzal, hogy beemeljük ezeket a szempontokat a projekt életciklusába, a projekttulajdonosok képesek lesznek előre jelezni a lehetséges problémákat, leegyszerűsíteni az életciklust és csökkenteni a költséges késések előfordulását.

A helyszíni változások érzékelése

A drónok, az érzékelőbemenetek és az adatfeldolgozás terén megalkotott számos technológiai újítás révén képesek vagyunk gyorsan beolvasni, lefényképezni és érzékelni a körülöttünk lévő háromdimenziós világot. Minden projekt az eredeti helyszín valósághű és pontos „képével” indulhat, amely rendszeres beolvasásokkal frissíthető, így a helyszínen történt változások rögzíthetők a fejlesztés minden fázisában. Arra törekszünk, hogy a projekt minden résztvevője számára biztosítsuk és javítsuk a helyszínnel kapcsolatos környezeti információkat és a látványtervezést.

Tervezés és vizualizáció: a valós világ leképezése3D-ben

A technológiai és hardverfejlesztéseknek köszönhetően a 3D gyorsan alapvető megközelítési módszerré válik a tervezésben, a látványtervezésben és az elemzésben, az eszközök teljes életciklusa során. Olyan eszközökre és alkalmazásokra fordítjuk a figyelmünket, amelyek kihasználják a 3D lehetőségeit a térinformatikai információk jobb hasznosításában, hogy adatokkal lássák el és segítsék a tervezési folyamatot, így a projektek elérhetik gazdasági, fenntarthatósági és teljesítménybeli céljaikat.

Infrastruktúra optimalizálás az okoseszközök segítségével

 Az IoT lehetővé teszi a rezgések és hőmérséklet-változások monitorozását az infrastruktúra eszközei (például épületek vagy hidak) esetében, beépített érzékelők használatával. A minket körülvevő világot érzékelők milliárdjai követik majd nyomon, amelyek közül sokat általunk használt eszközökhöz terveznek, majd 3D-ben nyomon követik és elemzik az általuk továbbított adatokat. Ezek az adatok a gépi tanulást segítik, amely ott szolgáltat újfajta információkat, ahol a leginkább szükség van rájuk. Mi olyan új lehetőségeket keresünk, amelyekkel az ügyfelek felhasználhatják az érzékelőkből származó információkat a tervezés és az üzembe helyezés során, ezáltal pedig javíthatják a nagy eszközrendszerek működési hatékonyságát.

Nyílt és bővíthető

Azt felismerve, hogy ügyfeleink üzleti tevékenységének és szervezeteinek középpontjában az adatok állnak, elköteleztük magunkat a bővíthető platformok létrehozása mellett, amelyekkel a felhasználók innovatív megoldásokat hozhatnak létre. Tisztában vagyunk azzal, hogy platformjaink jövője azokon a felhasználókon múlik, akik bővítik képességeinket, új eszközöket hoznak létre szoftveres „építőelemeinkből”, és új munkafolyamatokat találnak fel a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Következő lépések

A legfontosabb kérdések: mit, hol, miért?

A napjainkban megalkotott infrastruktúra sokáig fennmarad. A szorosabb GIS- és BIM-integráció célja az, hogy segítse az építőipari vállalatokat, projekttulajdonosokat és -kezelőket, valamint az állami szerveket abban, hogy ne csak arra fókuszáljanak, mi maga az infrastruktúra, hanem arra is, hogy mit, hol és miért érdemes létrehozni. Célja továbbá, hogy létrejöjjön egy tartósabb és fenntarthatóbb infrastruktúra, felelősségteljesebben használhassuk a bolygónk erőforrásait, valamint virágzó környezetet hozhassunk létre az egyre gyarapodó városok és a lakosság számára. Végül pedig a GIS és a BIM használata jobb munkafolyamatokhoz vezethet, ezáltal pedig segít a versenyelőny megszerzésében.

A gördülékeny együttműködési képesség felé tett lépések nemcsak a két technológia problémamentes együttműködését segítik, de lehetővé teszik egy szorosabban összekapcsolt munkafolyamat kiépítését, amely egyre összetettebb projektek gyorsabb kivitelezését teszi lehetővé.

Forrás: Autodesk


Ha érdeklődik a téma iránt keresse kollégáinkat, vagy kövesse nyomon folyamatosan frissülő cikkeinket a témában. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu