Út a CityScape E-GOV átfogó térinformatikai megoldás felé – 6. rész

A Varinex-CADStudio Kft. által fejlesztett CityScape, moduláris elemeket tartalmazó térinformatikai alapú rendszercsalád magas szintű megoldást nyújt a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén.

Út a CityScape E-GOV felé” cikksorozatunkban sorra vesszük egy teljes értékű városigazgatási rendszer bevezetéséhez szükséges lépéseket.

Téradatbázisba tervezés AutoCAD Map 3D-vel

Miután felállt az adatbázisunk már csak egy megfelelő felületre lesz szükségünk, hogy az adatainkhoz kényelmesen hozzáférjünk. Ehhez rendelkezésünkre áll egy tervezői és egy webes megjelenítési felület is. Ebben a cikkben most a tervezői felületet mutatjuk be.

A településtervezés során ma már elkerülhetetlen a téradatbázis alapú szemlélet elsajátítása akkor, amikor ez gyakorlatilag már az összes műszaki, közigazgatási stb. tervezésre is igaz. Sorra jelennek meg az olyan állami adatszolgáltatási elvárások, amelyek megkövetelik az önkormányzatoktól és más intézményektől is a téradatbázis alapú hátteret (például E-TÉR, E-közmű stb.).

Az azonban nem várható el a tervezői társadalomtól, hogy hirtelen térinformatikus tudásbázissal rendelkezzen.

Erre a problémára reflektálva találtunk ki egy olyan megoldást, amely biztosítja a tervezőknek a szokásos munkakörülményeket, azaz AutoCAD Map 3D-n keresztül tervezhetnek.

A CityScape E-GOV megoldása azonban közvetlenül köti össze az AutoCAD Map 3D-t a téradatbázisunkkal. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az AutoCAD megnyitása után a szoftveren belül direkt rácsatlakozhatunk a szerverre, ahol az adataink vannak és le is kérdezhetjük azokat akár valós időben is.

Természetesen a Map 3D tökéletesen alkalmas a tárolt geometria megjelenítésére és szerkesztésére. Ez nem csak a tervezőknek ad kényelmi funkciókat, de minden olyan szakembernek, aki AutoCAD-es környezetben használ mondjuk egy Szabályozási Tervet, vagy egyéb térábrázolásokat (pl.: Építéshatóság, Településfejlesztési Osztályok, Főépítész, stb.).

Lehetőség lenne valós időben beletervezni a nagy adatbázisba, ez viszont nem annyira életszerű, hiszen egy-egy tervnek át kell mennie több felülvizsgálaton, mire alkalmas lesz a végleges betöltésre. Ennek kiküszöbölésére létrehoztunk egy offline tervezői sablont, ahol a tervező szintén AutoCAD-ben,  offline tervezhet például egy kivágaton. Innentől pedig minden tervezett állomány esetében lehetőségünk van felülvizsgálatra és csak akkor kerül bele az éles rendszerbe, ha szakmailag mindent rendben találtunk.

Ennek a legfontosabb haszna, hogy a tervezőknek nem kell új szoftverkörnyezetben dolgoznia, viszont az adatbázisok funkcionalitását és előnyeit ők is élvezhetik.

Az AutoCAD Map 3D-s környezetben természetesen elérhető az összes AutoCAD alapfunkció is, ami a piac legjobb tervezési környezetét nyújtja a felhasználóknak. Ezenfelül viszont egyéb kiegészítő funkciók és modulok is rendelkezésre állnak, amelyek elsősorban a szakmaibb jellegű felhasználók igényeit elégítik ki. A lekérdezések, beszámolók és adatszűrések sokkal professzionálisabb megoldásai állnak rendelkezésre az AutoCAD Map 3D szoftverben.

Amennyiben egy felhasználó mélyebb ismereteket is szeretne szerezni a rendszer maximális kihasználtsága érdekében, akkor természetesen az oktatásban is segítünk. Viszont, ha valakit csak az alapfunkciók érdekelnek, akkor ahhoz egy néhány órás konzultáció is elegendő. A rendszer kialakítása során első számú célunk az egyszerűség és felhasználó barát környezet megteremtése volt.

Cikksorozatunk következő részében a szélesebb körnek is hasznos Webes felületről lesz szó.


Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Perger Viktor

Kapcsolattartó:

Perger Viktor
GIS rendszermérnök
+36 1 273 3406
+36 30 639 1698
viktor.perger@cads.hu