Út a CityScape E-GOV átfogó térinformatikai megoldás felé – 7. rész

A Varinex-CADStudio Kft. által fejlesztett CityScape, moduláris elemeket tartalmazó térinformatikai alapú rendszercsalád magas szintű megoldást nyújt a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén.

Út a CityScape E-GOV felé” cikksorozatunkban sorra vesszük egy teljes értékű városigazgatási rendszer bevezetéséhez szükséges lépéseket.

A CityScape E-GOV téradatbázisunk felállt, beletöltöttük az adatainkat. Az előző cikkek során végig vettük ennek a folyamatát. Beszéltünk az AutoCAD Map 3D-s felületről, ami főleg a tervező szemléletű felhasználóknak készült, de ezenfelül rendelkezésünkre áll egy webes, bármely böngészőből elérhető felület is.

Webes felhasználói felület használata

A webes felület megnyitása után mindössze a felhasználónevünket és jelszavunkat kell beírnunk (ez az AutoCAD-es bejelentkezésre is igaz), majd megjelennek a jogosultságunknak megfelelő térképek és funkciók. Ez az interfész gyakorlatilag kiszolgálja az összes olyan igényt, amely a mindennapi használathoz szükséges. Remek felületet biztosít az összes adat megjelenítésére, szerkesztésére, szűrésére, jelentések készítésére stb.

Csak használat közben jövünk rá igazán, hogy mekkora előny is egy pontos térképen eltárolni az olyan fontos információkat, mint a város útnyilvántartása, zöldterület-kataszter, fakataszter, játszóterek, padok, közterületi eszközök stb., nyilvántartása. Rengeteg időt, pénzt, és munkaerőt lehet megtakarítani azzal, hogy nem kell helyszíneléssel időt tölteni, és nem kell a fiókban tárolt papíralapú adatok és tervlapok után kutatni.

Az objektumokhoz tartozó leíróadatokhoz egy speciálisan erre a célra kialakított űrlapokon keresztül egyetlen kattintással hozzáférhetünk. Például egy övezetre kattintva rögtön megkapjuk a hozzá tartozó övezetinformációkat, vagy egy földrészletre kattintva megtudhatjuk annak helyrajzi számát, jellegét stb.

Sok apró funkció segíti a munkát, mint például a Google Modul, ami a Google keresést, StreetView-t, műholdképek és utcatérképek megjelenítését teszi lehetővé. Bármely területről készíthetünk PDF-et, amit utána rögtön ki is nyomtathatunk. Számtalan ehhez hasonló funkció van még, és a számuk egyre nő, mivel sok esetben egyedi igényekre is készítjük azokat.

Nagyon gyakori eset, hogy egy meglévő ügyfelünk megkeres minket egy kérdéssel, hogy nem tudnánk-e felrakni valahova egy gombot, ami megold nekik egy adott problémát. Az egyeztetések után elmondjuk, hogy milyen úton lehetne megoldani, és minden esetben tudunk rá megoldást találni.

Minden felhasználónak testre szabható, egyedi megjelenítési modellt tudunk összeállítani. Ez azt jelenti, hogy különböző felhasználóknak, más-más jogkörrel, eltérően jelenhet meg a felület.

Ha például valaki Ingatlanvagyon kezelés szempontjából nézné a térképet, neki személyre szabottan létre tudunk hozni egy olyan térképet, ahol ezek az objektumok látványosan ki vannak emelve. Más felhasználóknak viszont az utak bírnak nagy jelentőséggel, így neki azok lesznek látványosak. Lehetnek bizonyos felhasználók, akiknek egyes elemek teljesen le vannak tiltva. Páran kaphatnak szerkesztési jogot, mások csak nézegetői funkcióval érik el a rendszert, ez minden esetben a partnerünk döntésétől függ.

Cikksorozatunk  következő részében a rendszerből történő fontosabb adatszolgáltatások lehetőségeiről és mikéntjéről lesz szó.


Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Perger Viktor

Kapcsolattartó:

Perger Viktor
GIS rendszermérnök
+36 1 273 3406
+36 30 639 1698
viktor.perger@cads.hu