Út a CityScape E-GOV átfogó térinformatikai megoldás felé – 4. rész

A Varinex-CADStudio Kft. által fejlesztett CityScape, moduláris elemeket tartalmazó térinformatikai alapú rendszercsalád magas szintű megoldást nyújt a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén.

Út a CityScape E-GOV felé” cikksorozatunkban sorra vesszük egy teljes értékű városigazgatási rendszer bevezetéséhez szükséges lépéseket. Eddig megjelent írásaink:

Eddig felmértük helyzetünket, kiválasztottuk és összegyűjtöttük adatainkat, majd rendszereztük és feldolgoztuk azokat. Ez már önmagában is egy hatalmas érték, de ahhoz, hogy adatainkat teljesen kihasználhassuk, szükségünk lesz egy megfelelő felületre is.

Negyedik lépés – téradatbázis kialakítása

A CityScape rendszercsalád egyes moduljainak alaprendszerbe való integrálása után ki kell alakítani egy szerverkörnyezetet. A CityScape E-GOV központi téradatbázisban tárolja el az információkat, amely lehet Oracle vagy MS SQL adatbázis is -vagy akár más – de mi elsősorban ezt a kettőt ajánljuk. Mindkét adatbázis esetében igaz, hogy van ingyenes és fizetős verziója, természetesen érezhető minőségbeli (pl.: sebesség) különbséggel. Ügyfelünk választhat, hogy saját szerverkörnyezetben, vagy pedig a Varinex-CADStudio Kft. szerverén tárolja az adatait.

Egy központi téradatbázis – természetesen – az adatbázisok általános előnyeivel rendelkezik: valós időben, több felhasználó is használhatja a rendszert anélkül, hogy egymás munkáját zavarnák. A betöltött adatokon szűrhetnek, kereshetnek, lekérdezéseket bonyolíthatnak le, mindezekre több interfész is rendelkezésre áll.

A rendszer adatbázis SQL nyelven alapul,  az adatstruktúrán bármikor tudunk kisebb, nagyobb módosításokat végezni. Ez olyankor hasznos, hogyha ügyfelünk olyan térinformatikai jellegű nagyobb problémával szembesül, amit saját maga nem tudna hatékonyan megoldani.

A CityScape E-GOV elsősorban egy GIS, azaz térinformatikai alapú rendszer, nagyon fejlett térképes megjelenítő felülettel , amelyen keresztül általunk választott struktúrában és stílusban böngészhetjük városunk adatait.

Cikksorozatunk következő részében az adataink rendszerezésével, azaz az adatmodellekkel foglalkozunk. Továbbá a felhasználói felületekről is szót ejtünk, hiszen, adatbázisunkhoz hozzáférhetünk webes, illetve AutoCAD Map 3D-s felületen is.


Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu