Út a CityScape E-GOV átfogó térinformatikai megoldás felé – 3. rész

Varinex-CADStudio Kft. által fejlesztett CityScape, moduláris elemeket tartalmazó térinformatikai alapú rendszercsalád magas szintű megoldást nyújt a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén.

Út a CityScape E-GOV felé” cikksorozatunkban sorra vesszük azokat a lépéseket, amelyek révén az Ön városa is egy teljes értékű Városigazgatási Rendszer birtokába juthat. Eddig megjelent cikkeink:

Soron következő írásunkban a harmadik lépéssel foglalkozunk: téradatok feldolgozása

Ha megszereztük az adatokat, a következő lépés azok feldolgozása lesz.

Fontos tudni, hogy ebben az esetben adat fel/bedolgozás alatt nem egy teljesen automatikus, felülvizsgálás mentes betöltést értünk. Tisztában vagyunk vele, hogy egy térinformatikai rendszerbe egy strukturálatlan adathalmazt nem lehet csak úgy betölteni , mert használhatatlan lesz a rendszer igazi funkcionalitása.

Lehet egy rendszer bármilyen professzionális, ha az alapadatai hiányosak, rosszak, vagy nem naprakészek. Ebben az esetben a rendszer használhatatlan lesz. Tény, ami tény, hogy éppen ezért ez az egyik legkritikusabb része a munkafolyamatnak, valamint ez az a rész is, ahol a legtöbb hiba és hiányosság keletkezhet.

Az igazság az, hogy az adatfeldolgozás egy informatikai cég esetében sohasem a legkifizetődőbb és nem is  a leggazdaságosabb munkafolyamat. Sok esetben nagyon aprólékos, manuális, monoton munkát jelent, amihez szakértői szemekre van szükség, és sok esetben nem elég egy képesítés nélküli adatfeldolgozó tudása. Ebből fakadóan a legtöbb konkurens cég ezt a részt egyszerűen lespórolja vagy a rövidebb utat választja. Ez azonban a rendszer működését és hasznosságát akadályozza.

A célunk  fenntartható rendszereket üzemeltetni, ezért ezt a részt ugyanúgy a folyamat alapkövének tekintjük, mint bármely mást. Szoros együttműködés során dolgozzuk fel az adatokat, mert a legátfogóbb tudás a helyi adatokról mindig az adott város birtokában van. Kellő energiabefektetés után azonban egy olyan stabil és minőségi adathalmaz és adatmodell jön létre, ami már önmagában is legalább akkora érték, mint maga a rendszer.

A CityScape E-GOV adatmodellje meghatározhatja, hogy melyek a kötelezően kitöltendő mezők. Egyes adatokat, mint például terület, vagy szakaszhossz (például egy vezeték hossza) automatikusan generálhatók, dinamikusan. Ahol indokolt, az adatbevitel könnyítése érdekében értékkészletet is megadhatunk.

Fontos tehát kiemelnünk, hogy mekkora jelentősége van az adatok szakszerű feldolgozásának, amelyhez a Varinex-CADStudio Kft. szakemberei minden szükséges segítséget megad ügyfelei részére.

Cikksorozatunk következő részében a téradatbázis választásáról és kialakításáról lesz szó.


Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu