Kiterjesztett valóság (AR) az E-közmű rendszerben?

Az E-közmű felülete már 2013-ban megjelent, 2017-től pedig aktívan használható általános közmű információk megszerzésére. A közmű egyeztetések többsége már ezen a felületen történik, ráadásul a felület alatt friss Földhivatali Alaptérkép is megtalálható, melyben cím és helyrajzi szám alapján is kereshetünk.

Az E-közmű rendszert folyamatosan fejlesztik, és a Lechner Tudásközpont többek között már a kiterjesztett valóság (AR) megvalósításán is dolgozik.

A kiterjesztett valóság egy aránylag újnak mondható technológia, ami egy céleszköz segítségével a valós térre, vagy annak bizonyos objektumaira helyez rá digitális információkat vagy látványt.

Az AR (kiterjesztett valóság) rendszerek egyelőre még kevés gyakorlati helyzetben állták meg a helyüket, különösen Magyarországon. Ez nem azt jelenti, hogy nincs rá kész technológia, csak jellemzően egy ilyen rendszer hasznosságához elképesztően nagy adathalmazra van szükség.

Az tény, hogy az E-közműben számtalan hasznos adat van már most is, de még mindig sok a hiányossága. A kiterjesztett valóság számára nagyon értékes adat például a 3D-s geometriai ábrázolás, ami feltételezi például, hogy egy vezetéknek ismerjük a pontos elhelyezkedését (kezdő- és végpont koordináták, Z értékekkel).

A hírközlés szektor egy jelentős hányada még mindig nem publikált adatot a rendszerbe, ráadásul sok felvitt adat nem naprakész vagy hibás, esetleg pontatlan.

Az Arkance Systems (korábban Varinex-CADStudio Kft.) ügyfelei számára mindig teljeskörű adatszolgáltatást és folyamatos változáskövetést biztosít. Az AR (kiterjesztett valóság) bevezetése az E-közmű rendszerben még gyerekcipőben jár, ennek ellenére kíváncsian várjuk a fejlesztést, hiszen a jelenleg is rendelkezésre álló adatok felhasználásával rendkívül értékes lenne egy ilyen újítás Magyarországon.

Ismerje meg E-közmű megoldásunkat!

Az Arkance Systems olyan szektortól független megoldást kínál a közmű-üzemeltetők számára, mely egyrészt biztosítja az e-közmű szolgáltatás kialakításhoz szükséges teljes adat-előállítási és adatfrissítési folyamatot, másrészt lehetővé teszi számukra a gyors és biztonságos szerverszolgáltatási környezet kialakítását.

Kérdése van az E-közmű adatszolgáltatásával kapcsolatban? Keresse bizalommal kollégáinkat!


Kövesse nyomon folyamatosan frissülő cikkeinket, melyekben tájékozódhat a téma aktuális helyzetéről. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 30 914 3453 | +36 1 273 3423
peter.baranyi@arkance-systems.com