A magyar közigazgatásban már évek óta meghatározó irányelv lett a digitális adattárolás és a digitális nyilvántartási rendszerek kialakítása. 2019-ben az államigazgatás egy újabb lépést tesz a Digitális Magyarország Program megvalósítása felé, ezúttal az E-TÉR (korábban 4TR), azaz a Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer bevezetésével. A rendszert a Lechner Tudásközpont fejleszti.

A jogszabályok kötelező adatszolgáltatást írnak elő az önkormányzatok felé, akiknek teljeskörű digitális adatszolgáltatást kell nyújtaniuk majd a hatáskörükbe tartozó Szabályozási Tervekről, illetve Szerkezeti Tervekről. Az adatszolgáltatás jellegéből adódóan ez a feladat elsősorban a Főépítészi Osztályokat érinti majd. Hasonló adatszolgáltatás az E-közmű rendszer, amely esetében a felügyeleti hatóságok szankcionálják is a nem megfelelő adatszolgáltatást, vagy rosszabb esetben az adatszolgáltatás hiányát.

Az adatszolgáltatás térinformatikai alapokon nyugszik. Az E-TÉR egy meghatározott, egységes struktúra szerint kéri az adatok publikálását. Nyilvánvaló tény, hogy ma Magyarországon a legtöbb Főépítészi Osztály nem rendelkezik téradatbázisba töltött Szabályozási vagy Szerkezeti Tervekkel. Ez az adatszolgáltatás azonban most rákényszeríti az önkormányzatokat arra, hogy a régi papíralapú térképeket, vagy az évek alatt alakítgatott .dwg, .tab vagy egyéb rajzi szemléletű adattárolásukat újra gondolják.

Ez egyrészről nagy teher az önkormányzatoknak, hiszen a jelenlegi állományukat legtöbbször nem tudják saját erőforrásból, házon belül téradatbázisokká alakítani. Másrészről viszont ez pont egy jó lehetőség arra, hogy egy önkormányzat meglássa a téradatbázisokban rejlő előnyöket, és egy olyan fenntartható, átlátható rendszert alakítson ki és adjon a Főépítészi Osztályok kezébe, amivel sokszor hetekben/hónapokban mérhető munkaidőt spórol meg a számukra. Ehhez azonban nem elég megfelelni csak az E-TÉR kihívásainak.

Ha már mindenképpen fontos erőforrásokat áldozva téradatbázisokat kell építenünk, miért ne tennénk azt egy olyan módszerrel, ami az önkormányzat számára is hasznos lesz? Ebben segít Önöknek az Arkance Systems Hungary (korábban Varinex-CADStudio Kft.)!

Egy megfelelően vezetett téradatbázisból könnyen, akár 3D-s városmodelleket is építhetünk.

Sok olyan önkormányzattól is megkeresnek minket, ahol van már valamilyen térinformatikai rendszer. Gyakran rendelkeznek valamilyen Városgazda Rendszerrel, digitális alapokon nyugvó Vagyonkataszteri Nyilvántartással vagy bármilyen speciális Információs Rendszerrel. Azonban ezek régiek, nem naprakészek és lassan kikopnak az önkormányzat mindennapi használata alól.

Az Arkance Systems Hungary egy olyan megoldást kínál, ami megoldja az E-TÉR kötelező adatszolgáltatásának kérdését és mellette egy fenntartható, felhasználóbarát és modern térinformatikai rendszert ad az önkormányzatok kezébe.

A megoldásunk teljeskörűen kezeli a komplett Vagyonleltár Nyilvántartást, Szabályozási és Szerkezeti Tervek interaktív tárolására és változás-közvetésére alkalmas. Egy helyen tárolható a Helyi Ingatlanvagyon Nyilvántartás, a Komplex Infrastruktúra Nyilvántartás (közművek, közlekedés, stb.) és minden egyéb fent említett funkció, természetesen térképes megjelenítéssel és az adatbázisok minden előnyével (keresés, szűrés, riportolás, tematizálás, változatos elemzések, stb.). Ezeken felül támogatást nyújtunk minden ügyfelünknek az adatbázisaik karbantartásában és változáskövetésében.

Keresse szakértő kollégáinkat, ha egy valóban működő műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre alkalmas rendszerre van szüksége!

Kapcsolódó tartalmak:

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató