Elindult a 4TR!

Áprilistól elérhetővé vált az E-TÉR Tájékoztató modul bétaverziója, ami a készülő Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer (4TR) egyik legalapvetőbb részét képezi majd.

Maga a E-TÉR (korábban 4TR) a Lechner Tudásközpont által fejlesztett országos szintű térinformatikai rendszer, amelyben jelenleg az Országos Területrendezési Terv, a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve szerepel. Ezen felül a Szabályozási és Szerkezetei Terveket országos szinten az önkormányzatok feladata lesz publikálni a felületre. Ennek módjáról korábbi cikkeinkben részletesebben is foglalkoztunk már és fogunk is a jövőben!

Béta verzió révén a felület még messze nem a végleges formájában használható. Első benyomásra azonban egy gyors és letisztult eszköz lehet majd a hazai építésügyi, térségi és település tervezési folyamatok támogatására. Mielőtt még kiélvezhetnénk a rendszer előnyeit, első lépésként ez egy nagyobb feladatot jelent az önkormányzatok és a tervezők számára is. Tény, hogy mostantól már nem csak egy jövőbeli „egyszer majd megvalósuló” állami adatszolgáltatásról van szó. Az önkormányzatok építésügyi osztályai már készülődnek, és egyre többen érdeklődnek nálunk az E-TÉR specifikációk felől:

Röviden a válaszunk, hogy mostantól már elengedhetetlen lesz egy olajozottan működő térinformatikai rendszer üzemeltetése az önkormányzatok életében. Sokan még mindig átláthatatlan és egységes struktúra nélküli Szabályozási terveket próbálnak vezetni. Ezzel teljesen kiszolgáltatottá válnak a településtervezők változatos tervezési módszereinek. Ez eddig sem volt fenntartható, de mostantól már egyértelműen változtatásra lesz szükség.

Forrás: Lechner Tudásközpont

Interaktív térkép

Számunkra teljesen szürreális élmény tapasztalni, hogy egyes önkormányzatoknak még a mai napig papír állományokat kell feldolgozniuk egy olyan digitális korban, amikor már a rajzi szemléletű tervezés (.dwg, .tab, stb.) is elavultnak számít. Egy önkormányzat gördülékeny működésének egyik legalapvetőbb módja az ott dolgozó kollégák munkaerejének legjobb kihasználtságán alapszik. Azonban akkor, amikor az élő munkaerő idejének nagyrésze átláthatatlan tervek bogarászásával és örökös akta keresésekkel megy el, nem jut idő az érdemi munka elvégzésére.

A Varinex-CADStudio Kft. (korábban VARINEX Zrt.) több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az önkormányzati (közigazgatási) térinformatika területén. Ügyfeleinkkel folytatott üzleti partnerségünk javarészt hosszú évekre nyúlik vissza, ami bizalmi kapcsolatokon alapul. Mi úgy gondoljuk, hogy egy hosszútávú partnerség titka a megújulás, amire az ügyfeleink érdekében most jobban szükség volt, mint eddig bármikor. Ennek következtében kijelenthetjük, hogy Magyarországon először tudunk nyújtani olyan Önkormányzati és Városüzemeltetési Térinformatikai Rendszert, mely az E-TÉR (korábban 4TR) követelményeinek is könnyedén megfelel.

Részletesebb információkért keresse kollégáinkat bizalommal! Kövesse folyamatosan frissülő cikkeinket és jöjjön el rendezvényeinkre, hogy Ön is versenyképes és naprakész maradhasson!

Témával kapcsolatos korábbi anyagaink:

A Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszerről röviden

Szemléletváltás a településtervezésben

4TR adatszolgáltatási kötelezettségei

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu