A GIS alapú megoldások segíthetnek a COVID-19 járvány idején a közigazgatási káosz elkerülésében

A koronavírus világméretű elterjedésével járó járványügyi veszélyhelyzetben a közműszolgáltatások ellátási biztonsága kiemelten fontos az állami és közigazgatási szektor számára egyaránt. Ez nagyon helyes! Az is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben rendkívüli módon megnő a digitalizáció jelentősége!

A jelenlegi, – jellemzően térinformatikai alapú műszaki nyilvántartó, távfelügyeleti, monitoring és döntéstámogató rendszerek – nagyban segítik az üzemeltetési biztonság biztosítását. Számos információ azonnal, és naprakészen érhető el. Digitális formában, interaktív WEB-es térinformatikai felületen megosztható a járványügyi helyzetben felállított új (pl. operatív törzsek) döntéshozási szintje felé is.

Olyan területeken, ahol nem alakult ki, vagy még nem teljes a digitalizáció, ott sokkal nehézkesebb a közműhálózatokat üzemeltetni és havária esetén megfelelő döntést hozni (pl. csőtörés esetén kizárási térkép, érintett fogyasztók kigyűjtése stb.). Ebben a „maradj otthon” helyzetben elég nagy probléma, ha nincs víz/gáz/áram, de szintén gazdasági fenntarthatósági jelentősége van a megfelelő telekommunikációs infrastruktúra biztonságos fenntartásának is.

A helyi önkormányzatok lakossági tájékoztatása jelentős mértékben az infokommunikációs felületekre terelődik át, ezért nagy előny, ha az önkormányzatnak van könnyen használható és mindenki számára érthető „térképi alapú” kommunikációs felülete. Ennek egyre nagyobb jelentősége lehet, akkor is, ha a nemzetközi (és a nemzeti) helyzet fokozódik. Továbbá az érdeklődési kör is kibővül, mert a koronavírus okozta járványügyi helyzetben kényszerből minden korosztály folyamatosan fejlődik a „digitális írástudás” tekintetében.

Ezért is lényeges, hogy ezeknek a (tér)informatikai rendszereknek az üzemeltetése és szükség szerint célzott továbbfejlesztése és testre szabása biztosított legyen. Emiatt különösen fontos, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva ne függesszék fel, és ne vonják el a forrásokat az ilyen informatikai rendszerektől! Kulcsfontosságú, hogy ezt a helyi önkormányzati és közműcégek vezetői is felismerjék és fontosságát jelezzék a döntéshozók felé is.

A COVID-19 járvány után a gazdaság „újraindításában” nagy szerepe lesz a digitalizációs folyamatok felgyorsításának az állam és közigazgatás minden szintjén, valamint a gazdaság minden területén. Ezért fontos, hogy a gazdaság motorjának számító informatikai-fejlesztő cégeket ne lehetetlenítsenek el hónapokra a hibás megközelítések, rossz döntések.

A magyar gazdaság jövőbeni fejlődésének egyik motorja a hazai szürkeállományra épülő és a hazai informatikai megoldások lehetnek, ezért releváns, hogy a gazdaságvédelmi akciótervben ez a szempont is érvényesüljön.

A Varinex-CADStudio Kft. elkötelezett abban, hogy segítse a fenti célok megvalósítását. Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz!


Témához kapcsolódó további írásaink:

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu