GISOpen 2021 – szakmai előadásaink

Az épületinformáció-modellezési (BIM-) és térinformatikai rendszerbeli (GIS-) adatok összevonása olyan térinformatikai környezetet biztosít, amelyet különösen az infrastruktúra-tervezésben lehet jól használni a munkafolyamatok hatékonyabbá és az adatok konzisztensebbé tételéhez.

Technikai szempontból a BIM-modellek GIS-be, illetve a GIS-ből származó térinformatikai adatok BIM-tervezőrendszerekbe való integrálása alapvető követelmény az integrált munkafolyamatok fejlődéséhez.

A földrajzi tervezés gyakorlati szempontjaival kapcsolatban már régóta létezik együttműködés a javaslatok tervezése, jóváhagyása és megvalósítása során.

Az együttműködési folyamatok digitalizálásához technológiai szempontból új módszerek és adatkezelés szükségesek. Digitális környezetben a digitális adatok egyébként is minden eddiginél nagyobb szerepet játszanak (IoT).

Tekintse meg felvételről szakmai előadásunkat a fenti témában, amelyet a GISOpen 2021 konferencián mutattunk be!

GIS + BIM + BOOM = TÉR-INFORMATIKA 4.0

A BIM- és GIS-adatok technológia (platform, webszolgáltatások) és megoldások (szoftverek, alkalmazások) használatával való kombinálása nemcsak egy jövőkép, hanem már ma is valóság. Az eszközök sokkal több mindenre képesek, mint amire ma használják őket. A térinformatikai adatokra épülő BIM-et alkalmazó projektek megnyitják az utat az együttműködés és a szabványos információk szabad áramlása előtt a szakágak között.

Cityscape és AutoCAD Map 3D szakági modell alapú műszaki térinformatikai rendszerek a víziközmű, távhő és hírközmű szektor tekintetében

A felgyorsult világ gyors, gazdaságos és hatékony megoldásokat követel az üzemeltetés és tervezés területén is. Márpedig korszerű nyilvántartási rendszerek, folyamatosan karbantartott, naprakész adatok, adatbázisok, nélkül ez a feladat hatékonyan, gazdaságosan nem oldható meg.

Megoldásaink szinte minden szakterületen ezekre kihívásokra biztosítanak széleskörű megoldásokat vastag és vékonykliens felületen is.

Önkormányzati térinformatikai rendszerekre épülő településtervezés lehetőségei a CAD + GIS + BIM környezetben

A rendelkezésre álló és rendszerezett, különböző hivatali osztályok és közműszakágak által használt városfejlesztési, vagyongazdálkodási, főépítészi, és termesztésen a különböző közműcégektől származó adatbázisok segítségével az építészeti tervezés nagyban megkönnyíthető, illetve a rendelkezésre álló adat a BIM szempontjából kiaknázatlan lehetőségeket rejt.

Egy-egy tervezés alatt álló övezet vagy új tömbstruktúra, egy új korlátozás vagy régészeti feltárás fontos lehet a tervezés és később a kivitelezés sikeressége szempontjából is. Így ezek az adatbázisok végigkísér a BIM alapú tervezés és kivitelezés minden főbb szakaszát. Ezért fontos, hogy minden rendelkezésre álló adat egy rendszerben jelenjen meg. Ez a rendszer a CityScape E-GOV.

A modern projektek folyamatos változásai és összetettsége miatt a tervezőeszközöknek elég hatékonyaknak kell lenniük ahhoz, hogy megbirkózzanak a hatalmas mennyiségű változó adattal. A GIS-rendszerben megvalósított BIM-kompatibilis tervek hasznos eszközöknek bizonyulnak globalizált világunkban.

Napjaink webes technológiája és új szoftverfejlesztései webalapú szolgáltatásokkal, a térbeli adatok integrálásával és a digitális munkafolyamatok megtervezésével támogatják a térinformatikai együttműködést az AEC-projektekben.

A világ minden eddiginél gyorsabban változik; a 21. század első évtizedében átélt történések néhány éve még lehetetlennek tűntek. A modern világ problémáinak leküzdéséhez új technológiákkal kell felvérteznünk magunkat.


Az Arkance Systems Hungary (korábban Varinex-CADStudio Kft.) által fejlesztett CityScape térinformatikai rendszercsalád magas szintű megoldás a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén. Innovatív adattárolást, adathasználatot és adatmegjelenítést tesz lehetővé – többek között – az önkormányzatok és közműszolgáltatók számára.

Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.