Hibás E-közmű adatszolgáltatás?

Kijelenthetjük, hogy mára már a digitális közmű nyilvántartás egészen új szintre emelkedett Magyarországon. A magyar közmű üzemeltetők a jogi nyomás hatására egységesen ráléptek a téradatbázis alapú adattárolás első lépcsőfokára. Vitathatatlan, hogy az E-közmű hivatalos adatmodelljében vannak még kisebb-nagyobb hibák, de a közműegyeztetés modul mostanra már több helyen a mindennapi munkafolyamatok részévé vált. A visszajelzések pedig jobbára pozitívak!

A 2018-as és 2019-es években már elkezdődött a publikált adatok minőség-ellenőrzése, melyet a Lechner Tudásközpont felügyel. A 2020-as évben pedig már arra is láttunk példát, hogy eljárás indult olyan üzemeltetők ellen is, akiknek a szerverszolgáltatása nem megfelelő, vagy gyakori volt a leállás.

Még mindig sok az olyan közmű üzemeltető, akiknek az adatai csak a minimális publikálási szintet ütötték meg, de az adatai hiányosak, vagy hibásak. Az LTK elkezdte feltérképezni ezeket a hálózatokat és hibaüzenetek formájában értesítéseket küld számukra a hibák minél előbbi javításának érdekében.

Az E-közmű hibaüzenetek felhívják a figyelmet az üres fóliák publikálására, a rossz adattípusokra vagy akár a nem megfelelő ellátási területek megnevezésére is. A hibák némelyike jogos, némelyike pedig nem, de az üzemeltetőknek mindenképpen újabb feladatokat adnak. A Varinex-CADStudio Kft. mindig széleskörű tájékoztatást nyújt a saját ügyfeleinek az érintett hibákról és amennyiben azok orvosolhatók, a javításról is gondoskodik.

A tendenciából jól látszik, hogy a publikált adatokat előbb-utóbb mélyrehatóbban is vizsgálhatja majd az LTK. Arra biztatjuk Ügyfeleinket, hogy nézzenek utána a saját hálózatuk jelenlegi állapotának és amennyiben hiányos vagy rossz adatszolgáltatást gyanítanak, tegyenek lépéseket a javításukat illetően.  

Ismerje meg megoldásainkat, keresse kollégáinkat és ismerje meg a modern tervezés informatikai lehetőségeit!

Témával kapcsolatos korábbi cikkünk >>>


Kövesse nyomon folyamatosan frissülő cikkeinket, melyekben tájékozódhat a téma aktuális helyzetéről. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 30 914 3453 | +36 1 273 3423
peter.baranyi@arkance-systems.com