Infrastruktúra BIM és GIS integráció

Ismerje meg a térinformatikai szemléletű és szakági modell alapú tervezési folyamatokat!

Infrastruktúra BIM és GIS integráció

A BIM- és GIS-adatok egyesítés és összekapcsolása megkerülhetetlen szerepet játszik az urbanizációs igényeknek való megfelelés terén. Platformot biztosít az infrastrukturális és forráseszközök tervezéséhez, kivitelezéséhez, kezeléséhez és karbantartásához. Ez igaz az intelligens városok létrehozása, illetve az új városok felépítése, a meglévő városok összekapcsolása, valamint e városok infrastrukturális alapjainak biztosítása esetében is.

Az infrastruktúra megtervezése, kivitelezése és üzemeltetése kihívásokkal teli folyamatok, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak. A digitalizált munkafolyamatok, illetve a digitális modellek, emberek, közösségi hálózatok és big data elemzések közötti interakciók új rálátást biztosítanak a projektek kiszámíthatóságának növelésére, a hosszú távú életciklusok megismerésére, valamint a minőségre, a biztonságra és a költségekre.

Az Arkance Systems által támogatott technológia abban nyújt segítséget, hogy platformot biztosít az infrastruktúra BIM területén az innovatív technológiák és megoldások létrehozására, fenntartására, kommunikálására és kiértékelésére. Az Autodesk technológiai megoldásokra építve komplex, egyedi igényekre szabott szolgáltatásokat kínálunk, amelyek keretében nagy hangsúlyt helyezünk az alapokra, a megfelelő digitális térképi és térinformatikai adatbázisok biztosítására, valamint a meglévő adatok integrálására.

Az Arkance Systems által fejlesztett CityScape termékcsaládunk továbbfejlesztési koncepciójának keretében a komplex, széles nemzetközi referenciákkal is rendelkező lokalizált, magyar nyelvű twiGIS megoldást ajánljuk, amely magas szintű megoldás a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén. Innovatív adattárolást, adathasználatot és adatmegjelenítést tesz lehetővé – többek között – az önkormányzatok és közműszolgáltatók, létesítmény üzemeltetők számára.
A twiGIS egy olyan webalapú térinformatikai alkalmazás, amely könnyen használható felhasználóbarát térinformatikai alapokra épül. Segítségével a vállalat különböző adatforrásaiból, rendszereiből származó információk ellenőrzött módon, jogosultsághoz kötötten elérhetőek. Ezzel a műszaki nyilvántartási, gazdasági, fogyasztói adatok összekapcsolásának és egységes felületen történő megjelenítésének eredményeként a vállalaton belül az adatok „közös nevezőjeként” támogatja a hatékony információmegosztást és a napi és stratégiai döntéstámogatást is.

Az építőmérnöki projektek tervezői, a mérnökök, építészek és tervezők problémákat oldanak meg annak érdekében, hogy javítsák a lakosság és a közösségek életminőségét. A projektek azonban nem csak úgy magukban állnak egy légüres tér közepén. Éppen ellenkezőleg, illeszkedniük kell az utak, épületek, hidak, vasútvonalak, közművek, helyi adottságok stb. meglévő hálózatába.  A mérnökök és a tervezők általában a GIS-ben tárolt információkra támaszkodnak, hogy meghatározhassák projektjeik hatását a meglévő helyi körülmények és földrajzi környezet (például a topográfia, az ártér, a bekötőutak és a föld alatti infrastruktúra) alapján.  Az ezekhez az adatokhoz való hozzáférés azonban gyakran számos késés és hatékonysági probléma forrása:

Bonyolult adatátvitel: a GIS és a CAD/BIM évtizedek óta működnek párhuzamosan, különféle fájlformátumokra és munkafolyamatokra, eltérő jellegű szaktudásra támaszkodva, így bonyolult és költséges közöttük az adatátvitel.

Elmulasztott lehetőségek: a nem hatékony adatátvitel megakadályozza a projektadatokból származó előnyök kihasználását, amikor olyan kérdéseket kell figyelembe venni, mint az éghajlatváltozás, a fokozódó városiasodás és a változó demográfiai mutatók.

Költséges késések és hibák: a manuális adatbevitel és a konvertálás növeli a hibák és az adatvesztés előfordulásának kockázatát.

Elavult adatok: a helyszíni adatgyűjtés és -frissítés fáradságos folyamata eltéréseket eredményezhet a rendszerbe felvezetett és a helyszíni adatok között.

A GIS és a tervezési munka koordinálásának kihívásai abban állnak, hogy képesek legyünk az adatok részlegek közötti átvitelére és arra, hogy a megfelelő információkat és anyagokat bocsássuk az ügyfelek rendelkezésére. Ha zökkenőmentesen át tudjuk vinni az adatokat a GIS-be, akkor sokkal könnyebb lesz a többi alkalmazás használata, majd az adatok visszajuttatása. A GIS- és a tervezőcsapatok közötti hatékonyabb munkafolyamatok tovább gazdagítják az infrastruktúraprojekteket és a tágabb közösség javára szolgálnak.

Az integrált GIS- és tervadatok használatának előnyei:

A szorosabb GIS- és BIM-integráció célja az, hogy segítse az építőipari vállalatokat, projekttulajdonosokat és -kezelőket, valamint az állami szerveket abban, hogy ne csak arra fókuszáljanak, mi maga az infrastruktúra, hanem arra is, hogy mit, hol és miért érdemes létrehozni. Célja továbbá, hogy létrejöjjön egy tartósabb és fenntarthatóbb infrastruktúra, felelősségteljesebben használhassuk a bolygónk erőforrásait, valamint virágzó környezetet hozhassunk létre az egyre gyarapodó városok és a lakosság számára. Végül pedig a GIS és a BIM használata jobb munkafolyamatokhoz vezethet, ezáltal pedig segít a versenyelőny megszerzésében.

A gördülékeny együttműködési képesség felé tett lépések nemcsak a két technológia problémamentes együttműködését segítik, de lehetővé teszik egy szorosabban összekapcsolt munkafolyamat kiépítését, amely egyre összetettebb projektek gyorsabb kivitelezését teszi lehetővé.

Az AutoCAD Map által nyújtott adatbázis és szakági modell alapú tervezés és nyilvántartás számos új, korszerű, biztonságos megoldást ad a felhasználók számára. Az egyénileg testreszabható iparágspecifikus adatmodellek, az olyan korszerű adatbeviteli lehetőségek, mint az űrlapok egyrészt gyors és hatékony tervezést, illetve adatintegrációt biztosítanak, másrészt azonnali adatexportálási lehetőségeket is biztosítanak. Mindemellett az egyedi riportsablonok segítségével könnyedén megvalósíthatók a gyors jelentések és adatszolgáltatások.

Az adatbázis alapú és hagyományos tervezési és szerkesztési folyamatok merőben eltérnek egymástól. Az AutoCAD Map azonban képes ötvözni az AutoCAD alap szerkesztési képességeit a korszerű integrációs folyamatokkal. Célunk, hogy szélesebb körben elterjesszük ennek az módszert és rávilágítsunk előnyeire és ne használjuk az AutoCAD Map-et csupán AutoCAD-ként.

Tekintse meg szakmai előadásainkat!

Az AutoCAD Map által nyújtott adatbázis és szakági modell alapú tervezés és nyilvántartás számos új, korszerű, biztonságos megoldást ad a felhasználók számára. Az egyénileg testreszabható iparágspecifikus adatmodellek, az olyan korszerű adatbeviteli lehetőségek, mint az űrlapok egyrészt gyors és hatékony tervezést, illetve adatintegrációt biztosítanak, másrészt azonnali adatexportálási lehetőségeket is biztosítanak. Mindemellett az egyedi riportsablonok segítségével könnyedén megvalósíthatók a gyors jelentések és adatszolgáltatások.

Az adatbázis alapú és hagyományos tervezési és szerkesztési folyamatok merőben eltérnek egymástól. Az AutoCAD Map azonban képes ötvözni az AutoCAD alap szerkesztési képességeit a korszerű integrációs folyamatokkal. Célunk, hogy szélesebb körben elterjesszük ennek az módszert és rávilágítsunk előnyeire és ne használjuk az AutoCAD Map-et csupán AutoCAD-ként.

Az intelligens városok alappilléreiként hogyan formálja majd a BIM és a GIS az intelligens városokkal kapcsolatos fejlesztéseket az elkövetkezendő években?

A városokra és lakóikra vonatkozó adatok nagy mennyisége hatalmas problémát jelent a tervezés, az elemzés és a figyelés, valamint a világ eseményeire, a környezeti változásokra és a gazdasági hatásokra való válaszadás szempontjából. A jövő városi problémáival kapcsolatos adatok hozzáférhetőségének kulcsa, hogy képesek legyünk azonosítani az események és programok konkrét helyét, fizikai részleteit és időzítését, illetve az általuk érintett személyeket. Egyszerűen fogalmazva, a GIS elhelyezkedés, míg a BIM-folyamatok az épített infrastruktúradolgok adatait biztosítják. Az infrastruktúra elemek, épületek helyére, térbeli tulajdonságaira, kialakítására és működésére vonatkozó információk zökkenőmentesebb áramlása létfontosságú feltétele lesz annak, hogy egyre sűrűsödő városainkban a kormányzati vezetők kezelhessék az események és programok időzítését és lakókra gyakorolt hatását.

A térinformatikai adatokra épülő BIM-et alkalmazó projektek megnyitják az utat az együttműködés és a szabványos információk szabad áramlása előtt a szakágak között.

Ismerje meg a technológiák közötti integrációt, a GIS és BIM hatékony integrálásának módját és az okos város koncepció Autodesk megoldását! Tekintse meg szakmai előadásainkat!

Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb újdonságokról, promóciókról és szakmai blog anyagainkról.

Kapcsolattartók:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
Cservenák Róbert
GIS projekt menedzser
Pálinkás Márk
GIS rendszermérnök