Tervezés és térinformatika együttműködése

Az épületinformáció-modellezés vagy mások szerint épített infrastruktúra menedzsment (BIM) és a térinformatikai rendszerek (GIS) és műszaki informatikai megoldások együttműködése sokat vitatott téma. Bennük rejlik a lehetőség, hogy igazán hatékony kombinációt alkossanak, de vajon hogyan lehet a lehető leginkább kihasználni az előnyeiket? Az adatok központi szerepet játszanak az infrastruktúra-tervezés és -kivitelezés átalakításában.

A BIM és a GIS integrációjára úgy szokás tekinteni, mint az adatok eszköz- és infrastruktúra életcikluson keresztüli átvitelének optimális módjára, a gyakorlati megvalósítás azonban már nem olyan egyszerű.

Mire van szükség a BIM és a GIS kombinációjának továbbfejlesztéséhez?

A BIM és a GIS közötti rugalmasabb adat-együttműködési képesség feltétele, hogy könnyen használható csereformátumok és felületek jöjjenek létre, amelyekkel az adatok könnyebben hozzáférhetők lesznek a különböző területekről. A GIS nagyrészt nyílt jellegű. A térinformatikában jól fejlett, nyílt szabványokat használó közösség működik együtt.

A nyílt szabványú BIM-csereformátumok gyakran bonyolultak és hiányosak. Számos olyan szabadalmazott BIM-modellformátum is létezik, amelyek tartalma korlátozottan vagy egyáltalán nem érhető el. A BIM-tartalmak összetettek, sokfélék, és gyakran tartalmaznak szabadalmazott algoritmusokat vagy eljárásokat, de a BIM-adatok jobb felhasználhatóságának igénye az eszközéletciklusok során megköveteli a BIM-tartalmak jobb hozzáférhetőségét.

Milyen lépéseket tehetünk a GIS és a BIM integrációjának támogatása érdekében?

A két terület szoftverfejlesztői együttműködhetnek az adatokhoz való jobb hozzáférés és a rendszereket összekötő áttekinthetőbb felületek biztosítása, illetve a közös hozzáférési és hitelesítési eljárások alkalmazása érdekében, hogy az ügyfelek könnyebben kombinálhassák és használhassák a már meglévő adataikat. Az ügyfelek adott feladatokhoz tervezett eszközökkel és platformokkal szeretnék végezni a munkájukat, és az adatokhoz való nyíltabb hozzáférés segít kiküszöbölni, hogy helytelen eszközökkel próbálják elvégezni a feladatokat.

A digitális átállás középpontjában az adatok állnak, a BIM-adatok azonban általában sokkal részletesebbek a GIS-adatoknál.

Hogyan integrálhatók a BIM-adatok működőképes módon a GIS-adatokba?

A BIM azért tűnik részletesebbnek a GIS-nél, mert egy épület, vonalas infrastruktúra (pl. autópálya, vasút vagy csomópont infrastuktúra (pl. híd) kivitelezéséhez szükség van a részletek megadására a tervezési dokumentációban. A 3D technológia a GIS alapvető részeként való elterjedésével az ügyfelek kezdik felfedezni, hogy a 3D lehetővé teszi a tervek, a javaslatok és a minket körülvevő valódi világ pontosabb térinformatikai modellezését. Habár nem minden BIM-adatot szükséges a GIS-ben rögzíteni ahhoz, hogy a tervezési és kivitelezési adatokat térképkészítéshez és térbeli elemzéshez lehessen használni, a GIS-technológiának is fejlődnie kell, hogy sokkal nagyobb sűrűségű térinformatikai információkat legyen képes támogatni, mint amelyekre korábban volt szükség. Az iparágunk nem csupán szűrőkön vagy a BIM-ből a GIS-be való jobb leképezésen dolgozik, hanem olyan új technológiákon, amelyek képesek támogatni a körülöttünk lévő épített és természetes világot rögzítő, nagy sűrűségű 3D adatokat.

Az intelligens városok alappilléreiként hogyan formálja majd a BIM és a GIS az intelligens városokkal kapcsolatos fejlesztéseket az elkövetkezendő években?

A városokra és lakóikra vonatkozó adatok nagy mennyisége hatalmas problémát jelent a tervezés, az elemzés és a figyelés, valamint a világ eseményeire, a környezeti változásokra és a gazdasági hatásokra való válaszadás szempontjából. A jövő városi problémáival kapcsolatos adatok hozzáférhetőségének kulcsa, hogy képesek legyünk azonosítani az események és programok konkrét helyét, fizikai részleteit és időzítését, illetve az általuk érintett személyeket. Egyszerűen fogalmazva, a GIS a elhelyezkedés, míg a BIM-folyamatok az épített infrastruktúradolgok adatait biztosítják. A infrastruktúra elemek, épületek helyére, térbeli tulajdonságaira, kialakítására és működésére vonatkozó információk zökkenőmentesebb áramlása létfontosságú feltétele lesz annak, hogy egyre sűrűsödő városainkban a kormányzati vezetők kezelhessék az események és programok időzítését és lakókra gyakorolt hatását.

Tekintse meg online előadásukat és ismerje meg a technológiák közötti integrációt, amely optimalizált terveket, gyorsabb projektjóváhagyásokat, alacsonyabb költségeket, intelligensebb városokat és rugalmasabb infrastruktúrákat eredményez.

Az online előadásunkon megszerzett ismereteket használja fel munkájába! A folyamatos tanulás, képzés és a megszerzett tudás szinten tartása az első lépés a sikeres innováció felé.


Ez is érdekelheti >>> GIS és Infrastruktúra BIM integráció: két technológia egy közös munkafolyamatban a projektek hatékonyabb megvalósításáért


Ha szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 30 914 3453 | +36 1 273 3423
peter.baranyi@arkance-systems.com