twiGIS térinformatikai és téradatkezelő komplex megoldás és fejlesztési platform

A twiGIS az Arkance Systems modern, webalapú térképészeti alkalmazása, amely a földrajzi és leíró adatok – térinformatikai adatok – gyors elérésére szolgál.

Az alkalmazás mind az alap, mind a komplex GIS funkciókat egy intuitív és felhasználóbarát környezetben biztosítja, amelyet a tapasztalt felhasználók és a kezdők egyaránt használni tudnak minden különös térinformatikai ismeret nélkül.

A twiGIS felhasználói felülete jelenleg cseh, szlovák, angol, finn és magyar nyelven érhető el.

LeírásFunkcióktwiGIS használat közben (videó)CsomagokLicencelésPublikációk

Mi a twiGIS?

A twiGIS egy térinformatikai és téradatkezelő komplex megoldás és fejlesztési platform. A cél az, hogy a felhasználó számára olyan hatékony és felhasználóbarát webes térképet kínáljunk, amely nem igényel speciális képzést vagy különleges készségeket, és bármilyen eszközön működik (WEB, MOBIL).

A twiGIS szabványos webes technológiákat használ, és teljes mértékben használható minden modern webböngészőben és érintőképes mobileszközökön.

Ez a GIS/FM (FM = létesítménygazdálkodás) alkalmazás futtatható az Ön saját erőforrásain „on-premise – saját üzemeltetésű” formában, vagy készen kapható szolgáltatásként a felhőből, kezdeti beruházás nélkül. A twiGIS különállóan vagy egy teljes megoldás – a twiGIS Pack – részeként is szállítható.

Videó bemutató a twiGIS különböző típusú eszközökön való használatáról (és még sok másról)

Miért twiGIS?

Az alkalmazás felváltja és kiegészíti a hagyományos térképportálokat és (nem csak) a webes térinformatikai klienseket, amelyek javarészt túl bonyolultak, lassúak, nehezen karbantarthatók vagy technikai elavultság miatt használhatatlanok a mai modern eszközökön.

 • Gyors és intuitív alkalmazás
 • Mobil nézet és vezérlés
 • Grafika és leíró adatok egy térképablakban
 • Integráció biztosítása más vállalati rendszerekkel (pl. SAP)
 • Gyors és testreszabható jelentéskészítés,
 • A legtöbb térinformatikai rendszerrel együttműködő
 • Szabványos formátumú térinformatikai adatok kezelése
 • Gyors, akár grafikus adatszerkesztés a WEB-es felületen
 • Médiafájlok (Dokumentumok) csatolása a grafikus objektumokhoz

Adatok és források

A twiGIS lehetővé teszi a különböző típusú térképi adatok kombinálását: a WMS, WMTS és gyors (előre generált) csemperétegek raszteres adatai a GeoJSON és más vektoros adatokkal. Az összes réteg az ügyfél böngészőjében kombinálódik. Származhat belső és külső forrásokból (hatóságok, partnerek).

A megoldás egy olyan szolgáltatáscsomagot is tartalmaz, amely lehetővé teszi a vektoros adatok földrajzi adatbázisból (független GIS rendszer – Oracle, MS SQL, stb.) és importált rajz- és egyéb fájladatokból (DWG, DGN, SHP, SQLITE, …) történő szolgáltatását, beleértve a térképelemek leíró adatait, vagy az előre generált térképlapok hatékony kezelését és frissítését.

Tipikus felhasználási terület például:
 • Közművek
 • Városüzemeltetési cégek 
 • Önkormányzatok (helyszínrajzok – területek, zöldfelületek, létesítmények, stb.)
 • építési helyszínrajzok, alaprajzok
 • más hálózatkezelők hálózatai (DTMM)
 • kataszter
 • Ortofotótérkép (saját)

A twiGIS-t akár az Autodesk térinformatikai technológiáiban (AutoCAD Map 3D, Infrastructure Map Server) kezelt adatokon is lehet alkalmazni, de a technológia más GIS, BIM és CAD technológiákból származó adatokat is gond nélkül megjelenít.

Nézze meg felvételről online előadásunkat a twiGIS használatáról!

Az alkalmazás általános leírása

Indítás

Az alkalmazás futtatásához csak internet-hozzáférésre és egy hagyományos webböngésző használatára van szükség.

Támogatott böngészők:

 • Microsoft Edge (az Internet Explorer már nem támogatott).
 • Google Chrome az aktuális verziónál 3 verzióval nem régebbi.
 • Mozilla Firefox aktuális verziónál 3 verzióval nem régebbi.
 • Safari (iOS-en és macOS-en) aktuális verziónál 3 verzióval nem régebbi.

Bejelentkezés

A bejelentkezési oldal a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére szolgál, amikor belép az alkalmazásba. Alternatívaként anonim, azaz bejelentkezés nélküli hozzáférést is lehetővé tesz (a felhasználó személyazonosságát nem ellenőrzik).

Támogatott engedélyezési típusok:

 • Basic – felhasználói bejelentkezési módszer névvel és jelszóval.
 • Egyszeri bejelentkezés (SSO) – a Windows Active Directory (AD) integrált hitelesítéssel történő bejelentkezési módszere, amely lehetővé teszi a jogosultságok AD-csoportok segítségével történő ellenőrzését.
 • Mix Basic és AD – a fenti bejelentkezések kombinációja

Munkaterület kiválasztása

Az alkalmazás mindig rendelkezik egy vagy több munkaterülettel, amelyek között a felhasználó a beállított hozzáférési jogoknak megfelelően válthat. A munkaterületek az adott felhasználó által használt adatok jobb láthatóságát szolgálják. Például az “olvasó” felhasználónak más vizualizált adatok állnak rendelkezésére, mint az “módosító” felhasználónak.

Meghatározza a felhasználó munkaterületét:

 • rendelkezésre álló térképi rétegek, elemek (az Elemek részletezése panel megjelenített tartalma),
 • a főmenüben elérhető modulok,
 • a színtéma (a felhasználói felület színe),
 • alapértelmezett térképnézet (forgatás, térképi középpont, nagyítás, térkép kiterjedése).

Értesítések a munkaterületre való belépéskor

Az alkalmazásba való bejelentkezéskor vagy a munkaterület kiválasztása/változtatása után az alkalmazás főoldalára való belépés előtt megjelenhet egy FIGYELMEZTETÉS. Ez az oldal arra szolgál, hogy a felhasználónak információkat közöljön a munkaterületről.

Az alkalmazás főoldala

Az alkalmazásba való bejelentkezés után megjelenik az alkalmazás főoldala.

Az alkalmazás egyetlen weblapból áll, amely a felhasználói műveletek alapján változtatja a tartalmát. Az úgynevezett reszponzív – a böngészőablak méretétől vagy az eszköz képernyőméretétől függően a vezérlőelemek elrendezése úgy módosul, hogy az alkalmazás mindig könnyen használható legyen.

twiGIS főoldal

Fő modul

Ez a szakasz az aktív munkaterületen belül az alkalmazással való munkavégzéshez rendelkezésre álló modulokat tartalmazza.

Kezdőlap Modul

Ez a modul az aktuálisan kiválasztott munkaterületre és a bejelentkezett felhasználóra vonatkozó információk megjelenítésére szolgál. Tartalmaz továbbá egy sor vezérlőt a felhasználó kijelentkezésére, a menü, az értesítések megjelenítésére, a munkaterület kiválasztására.

Rétegek Modul

Ez a modul a kiválasztott munkaterületen belül rendelkezésre álló csoportokra és rétegekre vonatkozó információk megjelenítésére, a térképrétegek megjelenítésére szolgál a térképablakon belül. Tartalmaz továbbá egy sor vezérlőt a rétegek vagy rétegcsoportok (a továbbiakban: csoportok) engedélyezésére/tiltására, egy menüt és a rétegbeállításokra vonatkozó információkat.

Keresés modul

Ez a modul a leíró adatokban való keresésre szolgál a saját adatokban történő teljes szöveges keresés révén, vagy címek keresésével. Megjeleníti a koordinátákra vagy a térképen megjelölt jellemzőkkel kapcsolatos információkat. Tartalmaz továbbá egy sor vezérlőelemet az adatokban történő teljes szöveges keresésre, egy menüt, amely új elem hozzáadására vagy a keresett adatok táblázatos nézetben történő felsorolására ad lehetőséget.

twiGIS keresés modul

Riport Modul

Ez a modul az adatkimenethez rendelkezésre álló elemek táblázatos nézetben történő megjelenítésére szolgál. Az így megjelenített adatok szűrhetők az egyes tulajdonságok szintjén, szerkeszthető az oszlopok sorrendje és láthatósága, új elemek hozzáadása, a kiválasztott elemek megjelenítése egy térképen, a kiválasztott elemek exportálása CSV fájlba MS Excelben való megjelenítéshez és egy előre meghatározott jelentésbe.

twiGIS riport modul

Rajzolás/Mérési modul

Ez a modul a térképablak területén történő rajzolásra és mérésre szolgál. Az így kapott rajzot elmentheti a kedvencek közé, megoszthatja egy másik felhasználóval, vagy kinyomtathatja a Nyomtatás modulban. A mérés és rajzolás során a térképen lévő jellemzőkhöz lehet kapcsolódni, és így nagyon pontos eredményeket lehet elérni.

twiGIS rajzolás és mérés modul

Gyors navigációs modul

Ez a modul egy előre meghatározott terület több csoportban történő megjelenítésére szolgál. Ezzel a modullal gyorsan ráközelítheti a térképet a kívánt területre. A helyszínek több kategóriába sorolhatók.

Könyvjelző (Kedvencek) modul

Ez a modul a felhasználó által az alkalmazásban elmentett térképen található kedvenc jellemzők vagy elmentett rajzok listájának megjelenítésére szolgál.

twiGIS könyvjelző modul

Nyomtatási modul

Ez a modul az aktuális térképnézet kinyomtatására szolgál a térképablakban. Az aktuális pozíció, a forgatás, a nagyítás, a rajzolás/mérés és a térképablakban lévő kiemelt jellemzők átkerülnek a nyomtatásra. A térképen kívül a kiválasztott nyomtatási sablon definíciója alapján megjelenhet a vállalat logója, a munkaterület neve, a felhasználó neve, a nyomtatási idő, a szerkeszthető mezők, a vízjel, az egyéni jelmagyarázat, az elrendezés és a nyomtatási méretarány. Tartalmaz továbbá egy sor vezérlőt a böngészőn keresztül történő közvetlen nyomtatáshoz vagy PDF-be történő nyomtatáshoz.

twigis nyomtatás modul

Szerkesztés és média

A kiválasztott elemek esetében lehetőség van a leíró és kiválasztott esetekben a grafikus adatok szerkesztésére. A webes kliensből lehetőség van az adatbázisban tárolt leíró értékek szerkesztésére. A szerkesztés csak a kiválasztott felhasználók számára érhető el. Az adatok szerkesztése mobil eszközről is elvégezhető, ami lehetővé teszi az adatok szerkesztését közvetlenül a terepen (pl. műtárgyak szerkesztése, adatok felülvizsgálata, frissítése, jelentések és média fáljok, fotók beillesztése, kapcsolása). A grafikus szerkesztésnél lehetőség van a térképen lévő jellemzőkhöz való rögzítésre, így nagyon pontos eredményeket lehet elérni.

Fotókat vagy videókat közvetlenül a terepről is feltölthet mobilkészülékén keresztül. A médiabeillesztés a twiGIS egyik alapvető funkciója. Minden elemhez korlátlan számú melléklet adható. Az alapvető dokumentumformátumok támogatottak. Az alkalmazásban a teljes szöveges keresés a beágyazott dokumentumokban is működik. Egy adott objektum dokumentumát tehát a teljes szövegmezőbe történő gyorsbejegyzéssel lehet visszakeresni.

Jelentés oldal

Ez az oldal a kiválasztott elem alapján egy előre meghatározott jelentéssablonban jeleníti meg az adatokat. Egyetlen elemhez több jelentéssablon is létezhet, és a kimeneti eredmény közöttük módosítható. Az oldalon létrehozott nézetből a jelentés kinyomtatható vagy PDF-fájlba menthető.

A jelentéskészítő eszközök az ügyfél igényei szerint konfigurálhatók. Lehetővé teszik, hogy teljes jelentést készítsen az épületek, helyiségek, berendezések stb. leíró és grafikus adataiból.

A jelentések meghatározásához az ügyfélnek adminisztrációs eszközök állnak rendelkezésére, amelyekkel új jelentéseket hozhat létre vagy frissítheti a régi jelentéseket. Az ügyfél tehát nem függ a beszállítótól.

Térkép ablak

A térképeszközök a térképablak további vezérlésére és az adatok megjelenítésére szolgálnak.

Térkép módosítása

Ez a funkció a térkép alaprétegeinekmegváltoztatására szolgál. A gombra kattintva megjelenik egy oldal a rendelkezésre álló alaprétegekkel.

twiGIS térkép módosítás

Szint kiválasztása

Ez a funkció az emelet megváltoztatására szolgál, és ennek következtében a térképablakban megjelenő adatok megváltoztatására. A több szinten rögzített adatok így megjeleníthetők. Például lehetnek olyan helyiségek, amelyek egymásnak megfelelő emelettel rendelkeznek. A térképen a megjelenített területtől függően az adott tartományba tartozó emeletek kiválasztása jelenik meg.

 

Objektum kiválasztási mód

Ezzel a funkcióval megváltoztathatja a térképen a jellemzőinformációk keresésének módját.

 

Pozíció kijelző

Ezzel a funkcióval megtekintheti az objektum helyét a térképen. Amikor az objektummozog, a térkép nem mozog, csak az objektum pozíciója változik.

Ha ismét a pozíció gombra kattint, a térkép átvált iránytű üzemmódba. A térkép északi tájolással forog (forog). Ez a funkció csak mobileszközökön használható.

 

Forgatás

Ez a funkció a térkép elforgatására szolgál, így a térkép északi tájolása megváltoztatható. A gomb a térkép északi tájolását mutatja, a nyíl a térkép forgásának megfelelően változtatja irányát.

 

Mobil nézet

A twiGIS alkalmazás úgynevezett reszponzív – a böngészőablak méretétől vagy az eszköz képernyőméretétől függően a vezérlőelemek elrendezése úgy módosul, hogy az alkalmazás mindig könnyen használható legyen.

Az alkalmazás számítógépen történő használatához képest a mobil nézet csak néhány apróságban különbözik, nevezetesen néhány vezérlőelem megjelenítésében, a térképablak kezelésének módjában és a mobilfotók készítésének lehetőségében.

twiGIS mobil környezet

Adminisztrátor

A twiGIS összes paraméterének és funkciójának konfigurálásához egy teljes körű adminisztrációs alkalmazás áll rendelkezésre. Az alkalmazás lehetővé teszi több, felhasználói fiókokhoz kapcsolódó munkaterület meghatározását. Minden egyes munkaterülethez meghatározott adatok és funkciók tartoznak, így megkülönböztethetők a különböző felhasználói igények és hozzáférések.

 

Mit kell tudni a twiGIS megoldásról, milyen technológiákat használ?

twiGIS – webes felület használata

Székesfehérvár – a twiGIS terepi alkalmazása mobil eszközön 1. rész

Székesfehérvár – a twiGIS terepi alkalmazása mobil eszközön 2. rész

twiGIS – mobil adatgyűjtés alkalmazási területetwiGIS S


twiGIS M


twiGIS L


twiGIS XXL
adatok megtekintése
alaptérképek (ORTOFOTO, OSM)
térképcsempék gyorsítótárba helyezése
bejelentkező rendszer
térképek nyomtatása
jelentési eszközök
mérés, rajzolás, jegyzetelés
rendszeres licencfrissítések
teljes szöveges keresés a térinformatikai adatbázisban
táblázatos adatmegjelenítés
részletes DB információk megjelenítése
objektum kiválasztása a térképen
hozzáférés objektumokhoz URL-en keresztül
attribútumok és grafikák szerkesztése
a felülvizsgálati tevékenységek nyilvántartása
multimédia
mobil fotózás
korlátlan licenc a nagyobb számú telepítésekhez
egyedi módosítások és kiegészítések lehetősége

Felhőalapú vagy helyi licencelés

A twiGIS és a twiGIS Pack licencelhető felhő vagy on-premise bérlet formájában az ügyfél hardveres erőforrásaira. Milyen különbségek vannak ezen licencelési modellek és a nyújtott szolgáltatások köre között?


Örök licenc + szoftverkövetés

Helyszíni
licencbérlés

Szolgáltatás a felhőből
Támogatás – standard Arkance Systems Helpdesk, szoftveres konzultáció
Kiegészíthető támogatási szerződéssel
Infrastruktúra “Powered by ACcloud”
Jogosultság minden új szoftververzióra
Frissítés új verzióra (évente 1x)
A kezdeti beruházás elosztása

Hogyan kapcsolódik a digitalizációhoz a térinformatika és mit is értünk téradatkezelő műszaki megoldásokon?

Olvassa el Cservenák Róbert GIS Projekt menedzser a MatáSzSz blogjában megjelent cikkét!


Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

 

Kapcsolattartók:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
Cservenák Róbert
GIS projekt menedzser