A Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszerről röviden

Az új OTrT-et, azaz az Országos Területrendezési Terv-et 2018. decemberében fogadta el az Országgyűlés. A megyei főépítészek januárban megkapták a végleges állományt, így elkezdődhet a megyei tervek készítése. Az rendezési tervek elkészítése idéntől azonban jelentős változáson megy keresztül, ami miatt a térségi és települési tervezésben komoly szemléletváltásra van szükség.

Az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont (továbbiakban: LTK) már évek óta dolgozik egy online tervezést támogató rendszeren, aminek az E-TÉR (korábban 4TR) nevet adták (Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer). Az LTK szerint a térségi tervezéssel kapcsolatos folyamatok egy része 2019-re már az E-TÉR felületén zajlik majd.

Aki követi a magyar közigazgatásban történő változásokat pontosan tudja, hogy nem ez az első eset, hogy egy közigazgatással kapcsolatos ügyintézés elektronikus mederbe terelődik. (Az e-közmű tökéletes példa a közművek digitális, állami nyilvántartásba helyezésére, amit szintén hasonló szerkezeti felépítéssel az LTK végzett. Ez a rendszer már mondhatni rutinszerűen működik, és az adatot nem szolgáltató közmű üzemeltetőket már szankcionálhatják is. Éppen ez várható majd az E-TÉR esetében is.)

Az önkormányzatokra, különösen a Főépítészi Osztályokra hárul majd ez a feladat. A Szabályozási Terveiket és Szerkezeti Terveiket már nem lesz elég papír, PDF, vagy egyszerűen csak digitális rajzi állományokban eltárolni (.dwg, .tab, stb.). A jogszabályok 2012. óta megkövetelik tőlük a téradatbázis alapú adatszolgáltatást. Ez a legtöbb önkormányzatnak komoly feladat, hiszen a jelen helyzetben sok helyen még a papír alapú aktuális Szabályozási tervek sem állnak rendelkezésre. Azt pedig egyértelműen kimondhatjuk, hogy jelenleg Magyarországon kevés önkormányzat rendelkezik naprakész, téradatbázis szemléletű térinformatikai rendszerrel. Ez 2020 végére várhatóan már megváltozik.

Forrás: Lechner Tudásközpont

A Varinex-CADStudio Kft. (korábban VARINEX Zrt.) évtizedes tapasztalattal rendelkezik az önkormányzati térinformatikai rendszerek fejlesztésében, üzemeltetésében és változáskövetésében. CityScape Városüzemeltető Rendszerünk kiszolgálja a Vagyonkataszteri igényeket. Szabályozási Terv és Szerkezeti Terv moduljaink kiszolgálják a téradatbázis alapú, térképi szemléletű település tervezési igényeket.

Hosszútávú, több esetben évtizedes ügyfélkapcsolataink igazolják a felhasználóbarát, átlátható és folyamatosan karbantartott rendszereink hatékonyságát. Megyeszékhelyekkel, megyei jogú városokkal épp úgy foglalkozunk, mint a kisebb települések önkormányzataival.  A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy ügyfeleink az ország legversenyképesebb térinformatikai rendszereit használhatják.

Amennyiben érdeklik az E-TÉR-re vonatkozó kötelezettségek, megtalálja az ún. Településügyi és a Területrendezési séma és formátumokat a Lechner Tudásközpont honlapjáról, vagy ha betekintene cégünk térinformatikai megoldásaiba, keresse munkatársainkat bizalommal!

Kövesse nyomon folyamatosan frissülő cikkeinket, melyekben tájékozódhat a téma aktuális helyzetéről!

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu