Infrastruktúra BIM megoldások – professzionális eszközök több mérnöki szakterület együttműködéséhez

Az építményinformáció-modellezési (BIM-) és térinformatikai rendszerbeli (GIS-) adatok összevonása olyan térinformatikai környezetet biztosít, amelyet különösen az infrastruktúra-tervezésben lehet jól használni a munkafolyamatok hatékonyabbá és az adatok konzisztensebbé tételéhez.

Hogyan oldható meg az építőipari projektek egyes szakaszai közötti adatvesztés problémája? A tervezéstől egészen az üzemeltetésig az összes különböző fázisban fontos információk vesznek el menet közben.

Az építményinformáció-modellezés fejlődése elég nagy felfordulást okozott az építőiparban. Ez a fejlődés a 2D-ről a 3D-s épületinformáció-modellezésre való digitális átállást is magában foglalja. A BIM és a GIS integrálásának szükségessége miatt máshonnan kell megközelíteni a kivitelezési és a tervezési feladatokat.

GIS-adatokra az infrastruktúrákkal (például vasúthálózatokkal, repülőterekkel, hidakkal, utakkal stb.) kapcsolatos valamennyi üzemeltetési feladat megtervezése során szükség van. Ezek az adatok segítenek az infrastruktúra környezetbe való beillesztésében.  Míg a GIS segít megérteni, hogyan illeszthető az infrastruktúra az adott környezetbe, a BIM-adatok elengedhetetlenek a megvalósítandó infrastruktúra tervezéséhez és kivitelezéséhez.

A BIM- és GIS-integráció előnyei
  • Zökkenőmentes adatáthelyezés a tervezési és kivitelezési folyamat szakaszai között.
  • A BIM-folyamat hatékony térinformatikai kontextusba helyezése
  • Jobb, továbbfejlesztett tervek és folyamat.
  • Az adatredundancia kiküszöbölése.
  • Tárolás a felhőben – hatékonyabb adatkezelés bármely környezetben.
  • Szükség esetén az adatok ismételt felhasználása.
  • Az adatkonvertálás szükségtelenné tétele a más környezetekben való használathoz.

Napjaink webes technológiája és új szoftverfejlesztései webalapú szolgáltatásokkal, a térbeli adatok integrálásával és a digitális munkafolyamatok megtervezésével támogatják a térinformatikai együttműködést az építőmérnöki projektekben.

A digitális infrastruktúra és összetevői (BIM-modellek és a digitalizált meglévő épületek) a digitális térbeli környezet részét képezik, és minden tervezési és kivitelezési munkában holisztikusan kell figyelembe venni őket.

Technikai szempontból a BIM-modellek GIS-be, illetve a GIS-ből származó térinformatikai adatok BIM-tervezőrendszerekbe való integrálása alapvető követelmény az integrált munkafolyamatok fejlődéséhez.

A  digitalizáció lehetővé teszi a zökkenőmentes munkafolyamatok tervezését, és leküzdi a rendszerek korlátait. A digitalizált mérnöki folyamatok iránti igény a minőségbeli és gazdasági előnyök felismerésével együtt növekszik.

A GIS- és BIM-adatokat használó tervezőrendszerek technológiai szempontból különbözőek, és eltérő célokra lettek kialakítva. Gyakorlati szinten azonban egyre növekszik az igény az egyes rendszerek eredményeinek egyesített munkafolyamatokban történő feldolgozása iránt.

Különféle módszerek lehetővé teszik a BIM-modellek integrálását a földrajzi adatokba, beleértve az attribútum- és a metaadatokat is. Az integrált modellek különféle elemzésekhez, valamint látványtervezéshez használhatók a GIS-ben.

A földrajzi tervezés gyakorlati szempontjaival kapcsolatban már régóta létezik együttműködés a javaslatok tervezése, jóváhagyása és megvalósítása során.

Az együttműködési folyamatok digitalizációjához technológiai szempontból új módszerek és adatkezelés szükségesek. Digitális környezetben a digitális adatok egyébként is minden eddiginél nagyobb szerepet játszanak (IoT).

Az infrastruktúra-eszközökre vonatkozó bármely, térinformatikai szempontokkal is rendelkező ötlethez, tervhez vagy projekthez szükséges földrajzi információkra, vagyis térinformatikai rendszerekre hivatkozni.

Az emberi tevékenységek igen összetett hatással vannak szinte minden típusú erőforrásra, és számos kockázattal járnak. A hatás összetettsége miatt a megoldandó feladatok is egyre összetettebbekké válnak.

Még ennél is fontosabb azonban, hogy a jövőben alternatív módszerek és lehetőségek alkalmazásával igyekezzünk csökkenteni a környezetre gyakorolt káros vagy végzetes hatásokat.

Az infrastruktúrák fenntarthatóbb és felelősségteljesebb elrendezése és kezelése érdekében integrált csapatokat és partneri kapcsolatokat szükséges kialakítani, amelyek ennek megfelelően digitális adatokat, technológiákat és megoldásokat használnak az infrastruktúrák életciklusának minden fázisában.

Az összetett hatások jobb megértésének, illetve a hatások csökkentésének egyik fontos eleme a több szakágra kiterjedő térinformatikai elemzés az infrastruktúra megvalósításának folyamata során.

A BIM- és GIS-adatok technológia (platform, webszolgáltatások) és megoldások (szoftverek, alkalmazások) használatával való kombinálása nemcsak egy jövőkép, hanem már ma is valóság. Az eszközök sokkal több mindenre képesek, mint amire ma használják őket.

A digitalizáció gyors fejlődése továbbra is folytatódni fog. Elengedhetetlen, hogy tapasztalatokat szerezzünk az új technológiákkal kapcsolatban, és a szervezetek és cégek adott feltételeihez igazítsuk őket. Ezt figyelembe véve nem szabad túl sokáig várnunk az első lépésekkel.

Tekintse meg felvételről kollégánk, Baranyi Péter szakmai előadását az infrastruktúra BIM megoldásokról, amelyek lehetővé teszik több mérnöki szakterület együttműködését.Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.