2019. áprilisában több fontos változás is történt a Területi és települési tervezést támogató rendszer (E-TÉR) életútjában. Apróság ugyan, de a köztudatban a „4TR” megnevezést már kezdi felváltani a hivatalossá vált „E-TÉR” kifejezés. Így az ezt követő cikkeinkben már mi is erre a névre fogunk hivatkozni, amikor a rendszerről értekezünk.

A kép a Lechner Tudásközpont tulajdona.

A Lechner Tudásközpont 2019. áprilisában elindította a rendszer béta verzióját. Szerepel már benne az Országos Területrendezési Terv, a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve is. Az interaktív térkép bárki által megtekinthető és a jövőben erre a felületre publikálják majd az önkormányzatok a Szabályozási és Szerkezeti Terveiket is.

Másik változás, hogy módosult a rendszerbe szolgáltatandó adatstruktúra is. Néhány kisebbnek mondható változtatás történt csak, ami konszolidálta és esetenként bővítette is az adatbázis szerkezetet. Ezenfelül bekerült például az összes publikáló objektumra vonatkozóan egy „RENDELET” mező, amibe feltehetően a hatályos rendeletszámot kell majd feltűntetni.

Ez nagyon hasznos adat lehet mind felügyeleti, mind felhasználói szempontból is. Az adatstruktúra egyéb elemekkel is bővült, amelyek az adatszolgáltatást nehezebbé teszik ugyan, de a rendszer összességében jóval hasznosabbá válik tőle. Jól látszik, hogy az eddig különböző helyekről érkező adatszolgáltatásokat igyekeznek egy fedél alatt kezelni és publikálni az arra kíváncsiak számára (örökségvédelem, védőövezetek stb.).

Az E-TÉR felületén már most is számos funkciót érhetünk el. Az interaktív térképen felül PDF térképmellékleteket is le tudunk tölteni az ország szerkezeti tervéről, az ökológiai hálózatról, kiváló termőhelyi adottságú szántók övezetéről, erdők övezetéről és más témákról is.

A felületre való adatszolgáltatás kötelező lesz az önkormányzatok számára, ami magasszintű térinformatikai ismeretek igényel majd. Tény azonban, hogy jelenleg a legtöbb önkormányzat nem rendelkezik elég erőforrással a publikáció teljeskörű elvégzésére.

Ha érdeklődik a téma iránt keresse bátran kollégáinkat, vagy kövesse nyomon folyamatosan frissülő cikkeinket a témában.

Az új, módosított adatstruktúrát az alábbi linken tekinthető meg:

A településrendezési eszközök térképi állományainak kialakításához

A területrendezési tervek térképi állományainak kialakításához

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu