Ismerje meg az AutoCAD Map 3D 2021 eszközkészlet újdonságait!

Az AutoCAD 2021 szoftver újdonságai, mint;

 • a Drawing History – rajzi változások nyomonkövetése,
 • a megújult Blokkok eszközpaletta,
 • vagy az XREF kiterjesztett használata, módosítások kiemelése, változáskezelésén felül.

Az AutoCAD Map 3D 2021 eszközkészlet számos ügyfélközpontú fejlesztést tartalmaz. A szoftverben nincsenek látványos változtatások, viszont a háttérben számos finomhangolás történt, amely folyamatosan naprakész, hatékony munkaeszközzé teszi számunkra az AutoCAD 2021 szoftver részét képező AutoCAD Map 3D 2021 szoftvert.

Az AutoCAD Map 3D szoftverről általánosan

Az AutoCAD Map 3D ami a 2019-es verziótól az AutoCAD szoftverrel, és egyéb AutoCAD alapú alkalmazásokkal, egy csomagban érhető el (AutoCAD – Including Specialized Toolsets), az AutoCAD Map 3D eszközkészletben az általános CAD funkciókon felül változatos GIS elemeket kínál. Többek között GIS-topológia kezeléssel bővíti ki az AutoCAD szoftvert, így a CAD- és GIS-adatok szerkeszthetőek a tervezés és az adatkezelés céljára. A különböző funkciók némelyike magukra a hagyományos .dwg fájlokra is alkalmazható, mint például a MAPCLEAN parancs, amivel hatékonyan  és egyszerűen tisztíthatjuk és módosíthatjuk rajzainkat a felesleges objektumoktól.

Térképészeti és térinformatikai információk hozhatók létre, tarthatók karban, illetve kommunikálhatók az AutoCAD rajzolási környezetében. A feladatalapú eszközök használatával kezelhetők a térinformatikai adatok, és összesíthetők a tervezési adatokkal.

Hozzáférés a fájlokban, adatbázisokban és webes szolgáltatásokban tárolt téradatokhoz. SQLite, SDF, SHP, stb. állományokat csatolhatunk egy rajztérbe, ezeket szerkeszthetjük, illetve módosításokat hajthatunk rajtuk végre. A szoftver olyan térinformatikai megoldásokat nyújt, amelyek segítségével összetett térbeli problémákra is könnyen tudunk választ adni. Alkalmas ezen felül az e-közmű rendszer felé történő adatok előállítására és akár publikálására is, illetve a kapott adatok megtekintésére és módosítására.

Az európai villamosipar, a víz- és szennyvízgazdálkodás, illetve a gázipar vonatkozásában általános adatmodellek, automatizált üzleti munkafolyamatok és jelentési sablonok alkalmazhatók.

Kiemelünk pár fontos változást az AutoCAD Map 3D 2021 szoftverből
Az ArcGIS-adatmódosítás fejlesztései

Az AutoCAD Map 3D 2021 eszközkészlet támogatja az ERSI, ArcGIS Enterprise ArcGIS Online vagy Portal platformjáról származó adatok szerkesztését. A szerkesztés és a szolgáltatás lehetőségei fent felsorolt platformokról származó jellemzőfólia beállításától függenek, a jellemzőkön végzett módosításokat a fenti különböző platformokon menti a rendszer a bejelentkezéskor.

FDO WMTS-támogatás

Az AutoCAD Map 3D 2021 eszközkészlet lehetővé teszi a Web Map Tile Service (WMTS) adatok elérését és rajzba történő beillesztését.

Kiterjesztett támogatás a következő FDO-szolgáltatókban az újabb verziókhoz:
 • FDO SQLite: SQLite 3.27.2
 • FDO SQL Server-szolgáltató: Microsoft SQL Server 2019 Standard és Enterprise Edition
 • FDO Oracle-szolgáltató: Oracle 19c (19.3)
AutoCAD Map 3D 2021 néhány fontosabb hibajavítása, amit felhasználók által jelzett problémákat orvosolja:
 • Ha a MAPPOLYLINETOPOLYGON parancsot úgy használja, hogy a HPCOLOR rendszerváltozó értéke egy megadott színre van állítva, az az AutoCAD Map 3D 2020 összeomlását okozhatja.
 • A stílusnak a rajz adatfóliáján történő frissítésekor a rendszer időnként összeomlik.
 • Ha egy SHP-mappából származó összes fóliát hozzáadja a rajzhoz, előfordulhat, hogy a jellemzők több fólián való szerkesztése nem a várakozásoknak megfelelően fog működni.
 • Elképzelhető, hogy egyes WFS URL-ek nem működnek az AutoCAD Map 3D 2020-ban.
 • Elképzelhető, hogy egyes 32 bites raszterfájlokban a szürkeárnyalatos stílus nem működik pontosan.
 • Lehetséges, hogy egy fájlalapú (pl.: SQLite) szakági modellben a kifejezésmotor nem ismeri fel a coalesce vagy ifnull függvényeket tartalmazó nézetekből származó attribútumot.
 • Az új nyomtatási sablonok munkakezelővel történő létrehozása az AutoCAD Map 3D 2020 összeomlásához vezethet.
 • Szakági modell címkedefiníciók használatakor hibásan pozícionált megírások jelenhetnek meg geometria létrehozáskor, vagy módosításkor.
 • Az AutoCAD Map 3D 2020 lefagyhat a nyomtatási előnézetből való kilépéskor.
 • Az FDO-kapcsolatokkal és XREF-fel rendelkező rajzok teljes méretű nézetablakban való mentésekor az AutoCAD Map 3D 2020 összeomolhat.
 • Az FDO-fólia stilizálása nem veszi figyelembe az eredeti szimbólum vonalvastagsági értékeit.
 • A szimbólum veszített a magassági léptékezéséből a DWT MAPTOACAD paranccsal való használatakor.
 • Az AutoCAD Map 3D 2020-ban nem működik a lekérdezés az Oracle szám oszlopával.

Ismerje meg az AutoCAD Map 3D alapú, a Varinex-CADStudio Kft. által fejlesztett CityScape – E-GOV kifejezetten az önkormányzatok és városüzemeltetők számára fejlesztett térinformatikai alapú alkalmazást, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, a munkafolyamatok támogatására, jelentéskészítésre és vezetői döntéstámogatásra. További információ >>>


Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük és bízunk az Önök türelmében is. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Olvassa el témába vágó cikkünket is: A COVID-19 járvány idején is segíthetnek a térinformatikai alapú megoldások

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos rendkívüli tájékoztatónkat ITT olvashatja.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Kapcsolattartók:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu
Pálinkás Márk
GIS rendszermérnök
+36 1 273 3426
+36 30 592 9483
mark.palinkas@cads.hu