ESETTANULMÁNY: térinformatikai alapú műszaki nyilvántartás és dokumentumkezelés a SZÉPHŐ Zrt.-nél

Az egységes közműnyilvántartási rendelet (továbbiakban e-közmű) bevezetését követően lépéskényszerbe kerültek a távhő üzemeltetők is. A legtöbbjük sokszor fejből, emlékekből, papaíralapú térképekből vagy az esetleges hibák feltárásának eredményéből tudták meg, hogy egyáltalán mi is van a birtokukban. Az e-közmű bár sokak fejében egy kötelező kényszerként fogant meg, jelentős változást hozott az üzemeltetők életében.

Számos szolgáltató esetében még most sem tudatosult, hogy milyen értéket kaptak a rendelet kapcsán. Az e-közmű rendelet hatására létrejött egy egységes műszaki nyilvántartási alap, egy térinformatikai adatbázis, amely a földben rejlő infrastruktúrát adatokkal ruházta fel.

A Széphő Zrt. műszaki osztályán is ekkor merült fel először igazából a kérdés, hogy ennyi elég vagy tudnak-e tovább lépni? Megelégszenek-e azzal, amit a rendeletben előírtak számukra? Vagy kihasználják az Autodesk technológia és az Arkance Systems Hungary (korábbi nevén Varinex-CADStudio Kft) által kínált modern nyilvántartásban rejlő lehetőségeket?

„Rajtunk múlott! Mivel szerettük volna megkönnyíteni mindennapi munkánkat, tudatosan gondolunk az utánunk következő Y és Z generációra is ez nem volt kérdés. Társaságunknál nagyon sokan álltak a nyugdíjas éveik előtt. A tudást át kellett adni a fiatalabb generáció számára. Ők pedig már nem papír vagy Excel alapú nyilvántartásokból akarnak dolgozni, hanem modern számítógéppel segített környezetben. Nem álltunk meg tehát a „minimális” kötelező szinten elkezdtük kialakítani a saját műszaki információs rendszerünket, amelynek neve EMA lett (Egységes Műszaki Adatbázis) és amit folyamatosan fejlesztünk a mai napig is.”

Vörös István – távhőellátási igazgató

Mivel a Széphő Zrt. számára rendelkezésre álltak a megfelelő AutoCAD Map 3D licencek, elkezdődött a távhőhálózat térképének adatbázis szemléletű átalakítása. A grafikus elemekhez kapcsolt objektumadatokat mára már teljes egészében felváltotta az AutoCAD Map 3D által biztosított szakági modell alapú téradatbázis és űrlap alapú adatbeviteli technológia.

Az Arkance System Hungary szinte a távhőszolgáltatókkal közösen fejlesztett ki a CityScape District Heating nevű műszaki nyilvántartására és dokumentumkezelésre alkalmas térinformatikai alapú megoldását, ami már WEB-es környezetben is üzemeltethető.

A Széphő Zrt-nél ennek a legkorszerűbb verziója is telepítésre került már, amely minden többletmunka nélkül online képes adatszolgáltatást biztosítani az e-közmű felé.

A korszerű rendszer napi használata nem igényel különösebb szakmai előtanulmányt. Elérhető belső intranetes hálózaton, illetve szükség szerint akár interneten is.

A rendszert egyszerre többen is használhatják, de az egyes adatérzékeny funkciók használata akár jogosultsághoz is köthető.

A CityScape District Heating megoldás nemcsak a térinformatikai műszaki nyilvántartó adatbázis létrejöttét, hanem a változások folyamatos kezelését, rendezését és az informatikai támogatást is biztosítani tudja, továbbá a belső munkafolyamatokat (pl.: munkalapos feladatok) is kiszolgálja.

A felhasználói igények függvényében az Arkance Systems Hungary a rendszert folyamatosan fejleszti. A távhőüzemeltetők közül sokan használnak pénzügyi, vállalatirányítási, készletnyilvántartási vagy távfelügyelti rendszereket. Az ezekkel történő kapcsolódás szinte elengedhetetlen, hisz az ott rögzített adatokkal történő összekapcsolás még bővebb információhalmazt hozhat létre.

A duplikált adattárolás megszűntetését adatszinkronizációs eljárásokkal kell megoldani, törekedni kell arra, hogy a különböző nyilvántartási rendszerek közötti átjárhatóság zökkenőmentesen működjön és a rendszerek funkcionalitásban ki tudják egészíteni egymást.

A térinformatikai rendszer képes lehet arra, hogy egy térképi objektumra kattintva meg tudjunk tekinteni a más rendszerekben hozzákapcsolt adatokat. Ez a folyamat működhet fordítva is, azaz a kapcsolt rendszerekből kinyert adatok alapján jelenítjük meg a kívánt objektumot a térképen vagy a sematikus ábrán mutatva annak geolokációs elhelyezkedést.

A másik folyamatosan felmerülő kérdés, hogy nem lenne-e érdemes pénzt és időt megtakarítva felváltani a nehézkes papíralapú adatgyűjtést olyan hordozható számítógépekkel, amelyek a felmérések helyszínét térképen ábrázolják, rögzítik az adatgyűjtéshez szükséges aktuális pozíciókat és azokat a leíró adatokat, dokumentumokat, amelyek a mérésekhez kapcsolódnak? 

A térképi megjelenítés lehetőséget biztosít arra, hogy mérési eredményeinket a képernyőn kézzelfoghatóan is megjelenítsük, akár on-line módon akár táblagép, mobiltelefon környezetben is. A nagy sávszélességű web elterjedésének köszönhetően közvetlenül férhetünk hozzá az élő térinformatikai adatokhoz.

A papíron vagy elszigetelt adatbázisokban való tárolással szemben ez modern műszaki nyilvántartó rendszer a térinformatikai adatokat valódi értékkel ruházza fel, hozzájuttatva a felhasználókat a tereptárgyak gyors megkereséséhez, a térképen való kiválasztásához, a gyors és hatékony lekérdezéshez, listák és kiértékelések generálásához.

A GPS-vevővel végzett terepi adatgyűjtés spektruma kiszélesíthető, ha nemcsak a földrajzi pozíciót rögzítjük és kitöltjük az adatgyűjtő sablont. A beépített digitális fényképezőgéppel gyűjtött adatok integrálásával olyan gazdag térinformatikai adatbázis jön létre, amely támogatni tudja a földrajzi információkon alapuló döntéshozást is.

Ha Önnek is egy valóban működő műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre alkalmas rendszerre van szüksége, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!


Az Arkance Systems Hungary (korábban Varinex-CADStudio Kft.) által fejlesztett CityScape térinformatikai rendszercsalád magas szintű megoldás a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén. Innovatív adattárolást, adathasználatot és adatmegjelenítést tesz lehetővé – többek között – az önkormányzatok és közműszolgáltatók számára.

CityScape District Heating a magyar távhő szektor elsőszámú Műszaki Nyilvántartó Rendszere. Gyakorlatilag egy komplett vagyonleltár térképi megjelenítésére van lehetőségünk, amelyekre adatbázisos lekérdezéseket, szűréseket vagy akár jelentéseket is készíthetünk. Adatainkat akár AutoCAD Map 3D szoftverben is szerkeszthetjük, de az általános használathoz elég egy böngésző is.

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését. Keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Kapcsolattartók:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 30 914 3453 | +36 1 273 3423
peter.baranyi@arkance-systems.com
Cservenák Róbert
GIS projekt menedzser
+36 20 583 7292 | +36 1 273 3420
robert.cservenak@arkance-systems.com