Infrastrutúra BIM – GIS integráció: térinformatikai szemléletű- és szakági modell alapú tervezési folyamatok

Az épületinformáció-modellezési (BIM-) és térinformatikai rendszerbeli (GIS-) adatok összevonása olyan térinformatikai környezetet biztosít, amelyet különösen az infrastruktúra-tervezésben lehet jól használni a munkafolyamatok hatékonyabbá és az adatok konzisztensebbé tételéhez.

GIS-adatokra az infrastruktúrákkal kapcsolatos valamennyi üzemeltetési feladat megtervezése során szükség van. Ezek az adatok segítenek az infrastruktúra környezetbe való beillesztésében. Míg a GIS segít megérteni, hogyan illeszthető az infrastruktúra az adott környezetbe, a BIM-adatok elengedhetetlenek a megvalósítandó infrastruktúra tervezéséhez és kivitelezéséhez. Ezen technológiák különösen jól teljesítenek, ha a térinformatikai adatok és a digitális munkafolyamat-tervezés integrálásával együtt alkalmazzák őket.

Az együttműködési folyamatok digitalizációjához technológiai szempontból új módszerek és adatkezelés szükségesek. Digitális környezetben a digitális adatok egyébként is minden eddiginél nagyobb szerepet játszanak (IoT).

A BIM és a GIS integrálásával a platformtechnológia lehetővé teszi térinformatikai adatok használatát a BIM-rendszerrel az infrastruktúrák tervezési folyamatának támogatásához.

Tekintse meg felvételről online előadásunkon és ismerje meg a kötelező E-TÉR: térinformatikai rendszerekre épülő településtervezés lehetőségeit – a CAD + GIS + BIM környezetben!

Hamarosan aktuálissá váló E-TÉR rendszerbe történő publikáláshoz szükséges a térinformatikai szemléletű tervezés. Ebben az előadásban ennek a módszertannak az alapjait kívánjuk bemutatni AutoCAD Map 3D környezetben. A rendelkezésre álló és rendszerezett, különböző hivatali osztályok által használt városfejlesztési, vagyongazdálkodási, főépítészi, és termesztésen a különböző közműcégektől származó adatbázisok segítségével az építészeti tervezés nagyban megkönnyíthető, illetve a rendelkezésre álló adat a BIM szempontjából kiaknázatlan lehetőségeket rejt. Így ezek az adatbázisok végigkísér a BIM alapú tervezés és kivitelezés minden főbb szakaszát. Ezért fontos, hogy minden rendelkezésre álló adat egy rendszerben jelenjen meg.

További információ

Az AutoCAD Map által nyújtott adatbázis és szakági modell alapú tervezés és nyilvántartás számos új, korszerű, biztonságos megoldást ad a felhasználók számára. Az egyénileg testreszabható iparágspecifikus adatmodellek, az olyan korszerű adatbeviteli lehetőségek, mint az űrlapok egyrészt gyors és hatékony tervezést, illetve adatintegrációt biztosítanak, másrészt azonnali adatexportálási lehetőségeket is biztosítanak. Mindemellett az egyedi riportsablonok segítségvel könnyedén megvalósíthatók a gyors jelentések és adatszolgáltatások.

Az adatbázis alapú és hagyományos tervezési és szerkesztési folyamatok merőben eltérnek egymástól. Az AutoCAD Map azonban képes ötvözni az AutoCAD alap szerkesztési képességeit a korszerű integrációs folyamatokkal. Célunk, hogy szélesebb körben elterjesszük ennek az módszert és rávilágítsunk előnyeire és ne használjuk az AutoCAD Map-et csupán AutoCAD-ként.

Tekintse meg felvételről online szakmai előadásunkat és ismerje meg az AutoCAD Map 3D térinformatikai alapú tervezésnek és infrastruktúra BIM kiszolgálásnak az eszközeit!

További információ

Az infrastruktúra BIM-kompatibilis tervezését és kivitelezését meghatározó megoldások előmozdították a digitalizációs munkafolyamatok fejlesztését. Az AEC-piacon az infrastruktúra életciklusának BIM-központú szemlélete uralkodik, a térinformatikai adatok integrálása azonban egyre nagyobb figyelmet kap az utóbbi időben.

A BIM és a GIS integrálásával, valamint az együttműködés új formáit és minőségét lehetővé tevő szoftvertechnológiák integrációjával a gazdasági hatékonyság fejlesztése, a megbízható költségtervezés, a határidők betartása, a jobb minőség és dokumentáció megvalósítása, a kockázatkezelés és a jogbiztonság javítása és más tényezők terén történhet előrelépés.

Legyen részese Ön is a folyamatos fejlődésnek, vegyen részt szakmai előadásainkon és a megszerzett tudást kamatoztassa mindennapi munkájában!


FONTOS: a hamarosan aktuálissá váló E-TÉR rendszerbe történő publikáláshoz szükséges térinformatikai szemléletű tervezéssel kapcsolatban speciális konzultációt tartunk. További információ >>>


Az Arkance Systems Hungary (korábban Varinex-CADStudio Kft.) által fejlesztett CityScape – E-GOV kifejezetten az önkormányzatok és városüzemeltetők számára fejlesztett olyan térinformatikai alapú alkalmazás, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, a munkafolyamatok támogatására, jelentéskészítésre és vezetői döntéstámogatásra.

Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat telefonon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot online!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Kapcsolattartók:

Cservenák Róbert
GIS projekt menedzser
+36 20 583 7292 | +36 1 273 3420
robert.cservenak@arkance-systems.com
Pálinkás Márk
GIS rendszermérnök
+36 30 592 9483 | +36 1 273 3426
mark.palinkas@arkance-systems.com