4 lehetőség az építőmérnöki projektek gazdagabbá tételére a BIM és a GIS összekapcsolásával

Az infrastruktúraeszközökhöz kapcsolódó információk naprakészen tartása érdekében például egy városi közműszolgáltató műszaki nyilvántartó osztályán dolgozó térinformatikai szakembereknek jellemzően a városi épületek, utak, hidak, csatornarendszerek és egyéb infrastruktúrák pontos helyszínére és részleteire vonatkozó friss helyszíni adatok és a valóban megépült állapotot tükröző információk tömegén kell átrágniuk magukat. Az építőmérnököknek ugyanakkor a projektjeik helyszínére vonatkozó környezeti modellek létrehozásához van szükségük GIS-adatokra.

Hogyan jutnak hozzá a tervezők a GIS-adatokhoz? Hogyan tartják karban az adatbázisokat a GIS-szakemberek? Nem túl hatékonyan.  

Az Autodesk Connector for ArcGIS (Connector) az Autodesk és az Esri együttműködésének eredménye, hogy zökkenőmentesebbé tegye a GIS- és a tervezői- vagy építőmérnök csapatok együttműködését.  A GIS és a tervezőeszközök közötti valós idejű adatcsere nagyobb rálátást biztosít a tervezőknek a projektkörnyezetre a döntések meghozatalához, illetve pontosabb adatok kerülhetnek vissza a GIS-be, amelyeket mindig naprakészen lehet tartani. 

Ez az egyszerű, de rendkívül hatékony eszköz lehetővé teszi az infrastrukturális eszközök egyetlen, megbízható információforrásának kialakítását és fenntartását, a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen a karbantartásig. 

Bemutatunk négy olyan lehetőséget az Autodesk Connector for ArcGIS használatára az InfraWorksben, amelyek megkönnyítik a hatékony együttműködést a közösségeinket szolgáló projektek kivitelezése érdekében.

1. A GIS-adatkérések koordinálása 

Az egyik legelső feladat, amikor belevágunk egy új projektbe, a helyszín tágabb környezetének felmérése. Gyakran a tulajdonosokkal együtt járjuk be a terepet, hogy megállapíthassuk, hol húzódik a közműhálózat, vagy mondjuk hogyan fogjuk kezelni a víz, a szennyvíz és az esővíz elvezetését. 

Mérnöki feladataink közé tartozik a projekthez szükséges adatok begyűjtése, például adatigénylések benyújtása az önkormányzat vagy a közművállalat GIS-részlegének. A GIS-csoport összegyűjti az adatokat, konvertálja a különböző adatformátumokból, esetleg még digitalizálja is nekünk, bár időnként ennek a feladata ránk hárul. Mondani sem kell, hogy a folyamat során fennáll a hibák veszélye, és az adatok könnyen veszíthetnek a pontosságukból. 

Ezzel kapcsolatot létesíthetünk az InfraWorks-modellek és az Esri ArcGIS Online rendszerében található GIS-adatok között. Ez az integráció „élő” kapcsolatot jelent a projektkörnyezet élethű nézetének létrehozásához szükséges térinformatikai adatokkal. A környezeti modellt részletes GIS-jellemzők adataival tölthetjük fel. Ha a helyszínen van például egy szennyvízcsatorna, az attribútumadatok minden szükséges információt tartalmaznak róla. 

A leglényegesebb pedig, hogy a Connectorral időt nyerhetünk. Az adatok konvertálására sincs szükség a különböző formátumok között, így minimalizálódnak a hibalehetőségek. Több napos vagy akár több hetes várakozás helyett néhány kattintással hozzáférést nyerhetünk a lehető legpontosabb GIS-adatokhoz. 

2. A tervek optimalizálása

Tegyük fel, hogy minden szükséges adatom megvan egy környezeti modellhez, és készen állok a projekt megtervezésére. A megfelelő tervezési döntések meghozatalához fel kell mérnem a fennálló körülményeket, például a forgalmi és baleseti adatokat, a környezeti szempontból érzékeny területeket, az övezeti korlátozásokat és más fontos tényezőket.  

Nem lehet megfelelően optimalizálni egy tervet, ha a fennálló körülményekről alkotott kép hiányos vagy nem helytálló. Az adatformátumok konvertálása és a manuális bevitel egyaránt eredményezhet pontatlan adatokat. A mérnökök gyakran elavult térképek és rajzok formájában kapják meg az adatokat, amelyek nem képezik élő adatbázisok részét. Ebben is segíthet a Connector. 

A Connectorral ugyanis közvetlenül tudok GIS-tartalmakat hozzáadni az ArcGIS Online-ból az InfraWorks-tervmodellhez, csak ki kell választanom azokat a jellemzőfóliákat, amelyeket be szeretnék emelni az érintett projektterületre.

A GIS-adatok közvetlen importálása gondoskodik róla, hogy a modellben már megtalálható környezeti információk a legfrissebb adatokkal bővüljenek. Így abban a tudatban tudok dolgozni, hogy a munkám pontosabb adatokon alapul. Az előzetes tervezési döntéseket valós idejű GIS-adatokra épülő, fennálló körülményekre alapozhatom, és jobb döntéseket hozhatok, amelyek jobb minőségű terveket, csökkenő kockázatot, idő- és pénzmegtakarítást eredményez. 

3. Az adatok koordinálása a terep és az iroda között

Tegyük fel, hogy tervváltozatokon és tervalternatívákon dolgozom. Eközben szükségem lehet annak ellenőrzésére, a terepen található egyes eszközök egyeznek-e a modellben szereplő GIS-adatokkal. Mi történik, ha eltéréseket észlelek? Hogyan frissíthetem egyszerűen a GIS-adatbázist, és hogyan jeleníthetem meg a frissítéseket a modellben? 

Az Esri szerencsére erre az eshetőségre is felkészült a Collector for ArcGIS eszközzel. Az eszköz segítségével a tervezők és a terepen dolgozó szakemberek adatokat gyűjthetnek a helyszínen, majd visszaküldhetik azokat az irodai GIS-be. A Collector automatizálja az olyan, általában manuálisan végzett műveleteket, mint a terepen található eszközök megfelelő tulajdonságainak azonosítása, rögzítése és jelentése az irodának. A GIS-adatok ilyetén frissítése korábban általában a projekt szüneteltetésével, és ezáltal időveszteséggel járt. 

4. A GIS és a tervadatok szinkronizálása változó körülmények között

A mérnöki munka során gyakran előfordul, hogy meglévő állapotadatainkat a „terepen” tapasztalható valódi állapotok alapján frissítenünk kell. A tervezési fázisban például kiderülhet, hogy egy, a GIS-ben szereplő vezeték valójában más helyen található.   

Ha a projekttervek kidolgozása során eltéréseket találok, a Connectorral egyszerűen frissíthetem a GIS-jellemzőket az InfraWorksben. A változtatásokat azután visszamenthetem ArcGIS-be, így időigényes, hibalehetőségekkel teli manuális folyamatok nélkül frissíthetem az adatbázis-bejegyzéseket. Gyorsabban haladhatok a munkával, elősegíthetem a GIS-adatbázis és a tényleges környezet szinkronizálását, ami a további működtetést és karbantartást is hatékonyabbá teszi. 

Az Autodesk Connector for ArcGIS jobb kapcsolatot biztosít a GIS és a tervezői/mérnöki csapatok között. A cél az, hogy a tervezők megalapozottabb döntéseket hozhassanak olyan infrastrukturális létesítményekről, amelyek hatással vannak a közösségek és a környéken élők életére. 


Ismerje meg a Varinex-CADStudio Kft. által fejlesztett CityScape térinformatikai komplex moduláris megoldás iparági gyakorlatoknak megfelelő E-GOV, Water, District Heating és Telco moduljait!

A CityScape E-GOV kifejezetten Önkormányzatok és Városüzemeltetők számára fejlesztett olyan térinformatikai alapú alkalmazás, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására, jelentéskészítésre és vezetői döntéstámogatásra is.

A CityScape egyik előnye a moduláris felépítése és kötetlen adatmodell, így az újabb elvárások vagy a napi működés tapasztalatai alapján felmerülő igények rugalmasan szolgálhatóak ki. Másik nagy előny a rendszer felhasználó-barátsága, ugyanis a rendszer nem igényel különösebb szakmai előtanulmányokat. Amit fontosnak tartunk megjegyezni: nemcsak a rendszer létrejöttét, hanem a változások folyamatos rendezését és az informatikai támogatást is biztosítani tudja. Ez a rendszer hosszú távú használhatóságának egyik kulcskérdése.

Jelenleg számos modul áll rendelkezésre rendszerben, amelyek szinte teljesen felölelik a város műszaki vagyonának nyilvántartását. A főbb funkcionalitások közé tartozik a grafikus, képi és alfanumerikus adatok sokféle szempont szerinti megjelenítése, mérés, objektumok keresése, objektum adatok megjelenítései, grafikus adatok és lekérdezés eredmények nyomtatása, tematikus térképek létrehozása és dokumentumok kapcsolása. Így a modulok képesek arra, hogy tetszőleges lehatárolási egységben egyedi célú lekérdezést hajtsunk végre.

A részletes adatgyűjtés és a meglévő adatok konzisztens átalakítása elsőrendű fontosságú a későbbi használhatóság szempontjából. Az adatokat akár korszerű geodéziai megoldásokkal gyűjthetjük (GPS eszközök, lézeres mérőállomások felhasználásával, ortofotó feldolgozásával stb.), de legalább ennyire fontos része a feladatnak a másodlagos adatok begyűjtése is, mint pl. a fényképek, műszaki tervek integrálása.

További információ >>> https://gis.cads.hu/cityscape-varosuzemeltetesi-rendszer/

Ha érdeklődik a téma iránt keresse kollégáinkat, vagy kövesse nyomon folyamatosan frissülő cikkeinket a témában. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@cads.hu