Út a CityScape E-GOV átfogó térinformatikai megoldás felé – 2. rész

CityScape az Arkance Systems (korábban Varinex-CADStudio Kft.) által fejlesztett, moduláris elemeket tartalmazó térinformatikai alapú rendszercsalád, amely magas szintű megoldást nyújt a magyar közigazgatási- és nagyvállalati szektor számos területén. A CityScape E-GOV a CityScape rendszercsalád egy része, ami az önkormányzati és városüzemeltetési feladatok könnyebb elvégzésére lett tervezve.

Út a CityScape E-GOV felé” cikksorozatunkban végig vesszük azokat a lépéseket, melyek végén az Ön városa is egy teljes értékű Városigazgatási Rendszer birtokába juthat.

Mielőtt a második lépésnek is nekiindulnánk emlékezzünk vissza, hogy a korábbi cikkünkben már megfogalmaztunk egy célt:

  • jó lenne egy rendszer, ami egyszerű, naprakész;
  • egyszerre tud kezelni mindent, ami egy város üzemeltetéséhez szükséges;
  • egyszerre láthatjuk a Földhivatali alaptérképünket, rajta az ingatlanvagyonnal, amelyekhez űrlapok, szűrhető adatok tartoznak;
  • feltüntethetjük rajta az utakat, utcabútorokat, fakatasztert, közműveket, korlátozásokat és gyakorlatilag bármit, amire szükségünk van.

A megfelelő megoldás kiválasztásban a rendszerre kidolgozott moduljaink listája és rövid ismertetője nyújt segítséget, de a részletesebb tájékoztatás érdekében kollégáinkkal is felveheti a kapcsolatot.

Második lépés – betöltendő adatok kiválasztása és összegyűjtése (Modulok kiválasztása)

Miután a rendszerből kiválasztottuk a számunkra fontos modulokat be kell szereznünk az adatokat! Tapasztalataink szerint a legtöbb rendelkezésre álló adat strukturálatlan és rendezetlen formában áll rendelkezésre, amiből nagyon nehéz dolgozni. Vegyünk például egy Szabályozási Tervet (bár ez a legtöbb tervezett állományra igaz lesz): általában több tervező, sőt több tervezőiroda is dolgozik a terveken, így azok eltérő formátumokban, eltérő munkamódszerrel készülnek. Ezeket az átadás pillanatában talán, még fel lehet használni, de a későbbiekben újra elővenni a végtelen számú struktúra és módszertan miatt rendkívül időigényes.

Az Arkance Systems csapata itt tud segíteni először. A CityScape E-GOV térinformatikai alapú rendszerbe gyakorlatilag bármilyen formátumú és struktúrájú adatot be tudunk dolgozni. Specifikus, külön-külön is igényelhető moduláris felépítése miatt lépésről lépésre haladva dolgozhatjuk fel az adatainkat, ami egy kisebb költségvetésű önkormányzat estében is nagyon kifizetődő. Egyik ügyfelünk például az első évben megrendelte tőlünk az alaprendszert, az Alaptérkép modult és hozzá a Szabályozási Terv modult. Következő évben pedig kiegészült a rendszer a szobrokkal, fakataszterrel, közlekedési táblákkal és hirdető táblákkal. A második év végére pedig könnyedén tudtak olyan szűréseket végezni, mint például: hol és mennyi hirdető táblájuk van lakóövezetben.

Tisztában vagyunk vele, hogy ezen adatok összeszedése nem mindig egyszerű, mert egy önkormányzaton belül is rengeteg osztály, adatforrás van. Ráadásul, sok hasznos információ lapul a nehezebben elérhető intézmények körében is. Ezen adatok beszerzésére vállalati szintű kooperációra van szükség, amelyekhez legjobb tudásunk szerint mind személyes, mind informatikai segítséget is igyekszünk nyújtani.

A következő lépésben a téradataink feldolgozásáról és az adatrendezés fontosságáról beszélünk majd.


Amennyiben szükségét látja egy új, térinformatikai alapú rendszer bevezetésének, amely alkalmas műszaki nyilvántartásra, dokumentumkezelésre, munkafolyamatok támogatására és jelentéskészítésre, keresse szakértő kollégáinkat!

Több évtizedes szakmai múlttal és a rendszerünket napi szinten használó kiváló referenciákkal biztosítjuk megoldásunk sikeres bevezetését.

Kapcsolattartó:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató